European Media Partner

Een Kelim of Perzisch tapijt in huis

4 vragen aan….Gijs Hamming, expert Oosterse tapijten en eigenaar Galerie Hamming van Seventer

Een kelim of Perzisch tapijt in huis is niet alleen een zeer mooie toevoeging aan je woon-of slaapkamer, maar is ook, mits het een kwalitatief goed en duurzaam Perzisch tapijt is, een investering die alleen maar meer waard kan worden in de toekomst. 

Wat is het verschil tussen kelims en Perzische tapijten?

“Een kelim is een plat handgeweven tapijt zonder pool en heeft geen ingewikkelde patronen. De weeftechniek die voor een kelim wordt gebruikt is erg bijzonder want het kleed is aan beide zijden gelijk en heeft dus geen voor-of achterkant. Een Perzisch tapijt kan wel hoogpolig zijn, is ook handgemaakt en komt uit Perzië/Iran.”


Wat maakt een kleed duurzaam?

“Allereerst is een kleed duurzaam wanneer men van productie tot aan verkoop weet dat het goed zit. Door direct te werken met leveranciers, zonder een tussenhandel. En het wordt met de hand gemaakt, onder de juiste omstandigheden, dan weet je dat het goed zit met de kwaliteit en dat het kleed dus duurzaam is. Ook het gebruik van natuurlijke verf zorgt niet alleen voor een mooier en voller kleed, dat langer meegaat, maar ook nog eens voor duurzaamheid.”


Welk soort kleed is momenteel populair?

“Op dit moment zien we dat het klassieke Perzische kleed terug is van weggeweest. Een tijd lang waren de vintage tapijten erg populair, maar nu is heel duidelijk te merken dat de klassieke Perzische variant terugkomt. Vaak is dat dankzij een tv-programma bijvoorbeeld, waar mensen een mooi kleed voorbij zien komen.”


Hoe zorg je ervoor dat een kleed lang meegaat?

“In het Oosten is het heel normaal om zonder schoenen over het tapijt te lopen. Hier in Europa lopen we vaker met schoenen over het tapijt en dat komt het tapijt niet ten goede. Het is dan ook raadzaam om eens in de zoveel jaar het tapijt professioneel te laten reinigen. Let er dan wel op dat het tapijt niet chemisch wordt gereinigd, maar met de hand en met natuurlijke producten zodat het wolvet niet uit het kleed gaat en de kwaliteit en de waarde behouden blijven.” 

Delen

Journalist

Féline van der Linde

Related articles