European Media Partner

‘Een goede zakenman herken je aan zijn korte broek’

De overlevingskans bij kinderkanker is nog steeds geen honderd procent. Er is meer onderzoek nodig. Daarom is op dit moment de KiKa Korte Broek actie gaande, om geld in te zamelen voor dit hoogstnoodzakelijke onderzoek.

“In 2002 is KiKa opgericht vanwege een verzoek vanuit de kinderoncologie”, vertelt Frits Hirschstein, oprichter en directeur van Stichting Kinderen Kankervrij. “Er werd veel te weinig onderzoek gedaan naar kinderkanker, omdat er op dat moment te weinig budget was”, legt Prof. Dr. Rob Pieters, kinderoncoloog en medisch directeur van het Prinses Máxima Centrum, verder uit. “Er was een plek nodig waar zorg en research samen moesten komen. Zo zijn er, op initiatief van ouders en kinderoncologen, plannen gemaakt voor het eerste kinderoncologisch centrum in Europa. Zo is het Prinses Máxima Centrum in Utrecht ontstaan waar nu ruim 400 wetenschappers en 900 zorgprofessionals nauw samen werken aan nieuwe behandelingen en nieuwe perspectieven op genezing. KiKa heeft als een van de belangrijkste financiers dit centrum mede mogelijk gemaakt.” 


Momenteel zamelt KiKa geld in voor onderzoek naar kinderkanker met de actie KiKa Korte Broek. Hirschstein: “Deze actie is bedacht door een jongen van de basisschool, Pim (11 jaar). Vorig jaar werd zijn vriend Rein ziek en kwam niet meer naar school, omdat hij onder behandeling was voor kinderkanker. Pim wilde heel graag iets doen om aandacht te vragen voor zijn vriend. Toen heeft hij besloten om de hele maand december in zijn korte broek te lopen. Uiteindelijk deed de hele school mee en samen hebben ze ruim 14.000 euro opgehaald. Wij vonden dit zo leuk en origineel dat we hebben besloten om deze actie jaarlijks en landelijk sámen met Pim en Rein te organiseren.”


Met het geld dat deze acties opleveren kan het Máxima meer onderzoekers werven. “Het Máxima wil er toptalenten bij, zodat ze op volle sterkte zijn om nog veel meer kinderen te genezen”, legt Hirschstein uit. “We hebben gemerkt dat, in de afgelopen 20 jaar, de vijfjaarsoverlevingskans zo’n tien procent is gegroeid. Met de komst van het Máxima, waar alle experts bij elkaar komen, zou dit sneller moeten kunnen. Zodat we uiteindelijk de honderd procent genezing halen. Dat is ons uiteindelijke doel.”


Misschien vraag je je dan af waarom er zo veel onderzoekers nodig zijn voor kinderkanker”, gaat Pieters verder. “Kinderkanker komt helaas in heel veel verschillende vormen voor. Iedere vorm is zeldzaam en samen zijn zij de belangrijkste doodsoorzaak op de kinderleeftijd. Daarom heb je voor elke vorm van kinderkanker aparte onderzoeken nodig. Je kan niet zomaar een onderzoek doen waarmee je alle vormen geneest. Dit gaat stukje voor stukje. Je moet op alle terreinen onderzoek doen. Daarom zijn er zo veel mensen en middelen nodig om die honderd procent genezing te halen. Het uiteindelijke doel met de onderzoeken is natuurlijk genezing, maar ook willen we zorgen voor minder bijwerkingen. Voor deze onderzoeken hebben we nu eenmaal geld nodig, en voor geld hebben we acties nodig.”


Maar zo’n actie als KiKa Korte Broek, kunnen we niet alleen aan kinderen overlaten, aldus Hirschstein. “Volwassenen moeten ook hun verantwoordelijkheid pakken. Een zakenman of -vrouw heeft een veel groter netwerk dan kinderen. Wij willen tegen al deze mensen in het bedrijfsleven zeggen: Ga op 23 december ook een dag in korte broek. We moeten het goede voorbeeld van de kinderen volgen. Het is een sympathieke actie, die een glimlach op de mensen hun gezicht moet toveren. Het gaat erom dat zoveel mogelijk mensen de actie steunen. Mensen moeten met een glimlach durven zeggen: Tuurlijk doe ik mee, ook ik ga vandaag in een korte broek naar mijn (thuis)werk.” 

Delen

Journalist

Related articles