European Media Partner

Een goede home chef is goed voorbereid

Het afgelopen jaar zijn we meer dan ooit aan de slag gegaan in de eigen keuken. Van het vele bakken tot aan het organiseren van etentjes voor een select gezelschap. Maar wat maakt een goede home chef nu een goede home chef?

Een home chef kookt voor het eigen gezin of voor gasten én de gezelligheid. In beide gevallen hangt tachtig procent van het succes af van de ingrediënten. Je haalt zoveel meer winst en kwaliteit in het eindresultaat door de juiste ingrediënten te kopen. Ik raad je dan ook aan om die zes straten even om te rijden voor de goede visboer of slager. Voor mij begint alles daarmee. Daarnaast kan een home chef heel goed nieuwe dingen uitproberen, zeker als je al een goede home chef bent, maar wanneer er gasten over de vloer komen kan je beter gerechten koken die je al beheerst. Een goede home chef is voor mij namelijk ook een ontspannen chef. Tuurlijk hoort daar een gezonde spanning bij en kan de home chef benieuwd zijn naar hoe iets uitpakt. Maar echt stress, dat hoort niet thuis in de keuken van de home chef.


De keren dat ik word uitgenodigd (mensen zijn altijd bang om een chef uit te nodigen…) om bij vrienden thuis te komen eten kookt de helft iets heerlijks, wat ze al eerder hebben gemaakt en zetten ze dit perfect op tafel. Met een topavond als resultaat. Maar er zitten er ook altijd een paar bij die iets maken wat ze nog nooit hebben gedaan en dan roepen dat ze hopen dat het goed uitpakt. Voor mij persoonlijk is dat geen goede insteek voor een topavond.


Naast de juiste ingrediënten en receptuur neemt een goede home chef de tijd voor de gerechten voor een zo ontspannen mogelijke middag en avond. En heel belangrijk, de home chef gebruikt de juiste hardware. Net als dat een kruiskopschroef indraaien met een gewone schroevendraaier geen goed plan is, is dat ook het geval in de keuken. Wanneer een gratin in de oven moet maar die in de magnetron gaat omdat je geen oven hebt, is dat geen goed idee. Pas je menu dus aan de omstandigheden aan. En beste lezer en home chef: Durf te koken! Maak lol! Volg bijvoorbeeld eens trends zoals het koken met groenten, experimenteer met recepten uit de Aziatische keuken en kook met een goed stukje vlees of vis. Schenk daarbij een lekker wijntje in, ook voor jezelf na het koken, die goed past bij het gerecht. En daarvoor hoeft je echt geen cursus tot sommelier te volgen. Op het internet kan je ook al heel veel informatie vinden over goede wijnen voor een toegankelijke prijs. Succes gegarandeerd voor een goede en vooral ontspannen home chef.


Julius Jasper, Chef-kok

Delen

Journalist

Related articles