European Media Partner

Een gifvrij schoon kantoor

Natuurlijke schoonmaakmiddelen bevatten minder schadelijke chemicaliën en zijn beter voor de schoonmaker en het milieu dan reguliere schoonmaakmiddelen. 

Ecologische schoonmaakmiddelen zijn vaak gemaakt op basis van plantaardige grondstoffen, maken meestal net zo goed schoon als reguliere middelen maar zijn wel beter biologisch afbreekbaar. Ook is de productie van deze stoffen en producten vaak al minder milieubelastend en wordt er bij het vervaardigen van de schoonmaakmiddelen rekening gehouden met het goed het verpakkingsmateriaal te recyclen is. Een ander voordeel is dat biologische schoonmaakmiddelen gezonder voor de gebruiker zijn omdat ze geen synthetische chemische stoffen bevatten.   


Hoe herken je een ecologisch schoonmaakmiddel? Enkele bekende labels zijn Milieukeur dat zich heeft toegespitst op milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen voor de auto en het Europese Ecolabel. Dit keurmerk staat op schoonmaakmiddelen die geen schadelijke stoffen bevatten, niet giftig zijn voor waterorganismen en net zo goed schoonmaken als vergelijkbare producten. Het Scandinavische Nordic Ecolabel heeft min of meer dezelfde eisen. Het Belgische Ecogarantie gaat juist nog een stapje verder. Zij eisen onder meer dat een bedrijf een milieuplan opstelt hoe zij omgaat met energie, water en afval en de ingrediënten moeten afkomstig zijn uit de biologische landbouw of een fairtradekeurmerk hebben.

Delen

Journalist

Claudia Pietryga

Related articles