European Media Partner

‘Een gezonde levensstijl is je prettig voelen’

“Maar waar het in feite omgaat is dat je je prettig voelt”, vertelt Edwin Goedhart, bondsarts bij de KNVB. “Sporten is een vorm van bewegen die ook nog eens voor velen heel erg leuk is. Kies dus een sport uit die je aanspreekt en doe dit regelmatig voor een positief effect. Ik zeg altijd dat het beter is om dagelijks naar je werk te fietsen dan je één keer in de week helemaal uitsloven en als een gek te gaan hollen door de duinen. Door op een regelmatige basis te bewegen voorkom je hart- en vaatziekten, een aantal vormen van kanker en gaat je algemeen welbevinden er enorm op vooruit. En vooral in deze periode is het van belang dat we niet alleen goed voor ons lichaam zorgen, maar ook voor ons algemeen welbevinden.”


Voor een topsporter is het belangrijk dat er een goede afstemming plaatsvindt tussen trainingen en het pakken van rust, gaat Goedhart verder. Het schema van wedstrijden ligt vast. Het is dan zaak daaromheen rustmomenten in te plannen om het lichaam te laten herstellen. Gezonde voeding en voldoende slaap dragen hier aan bij. En gezonde voeding betekent ook variatie. Denk daarbij aan voldoende afwisseling van groenten, fruit, vis en vlees, maar ook noten. Al verschilt het per sporttak waar het lichaam beter door kan herstellen. Bij duursporten is het lichaam gebaat bij meer koolhydraten, bij krachttraining en in warmere omstandigheden is het zaak voldoende water te drinken.”


Door te zorgen voor regelmatige beweging en gezonde voeding zorg je er ook voor dat je je weerstand verbetert. “De fysieke gezondheid kun je nooit helemaal los zien van de mentale of sociale gezondheid. Wanneer je lekker in je vel zit ben je ook minder vatbaar voor infecties. Bovendien vinden topsporters hun werk ook heel erg leuk. Ze gaan met plezier naar hun ‘werk’ en dat draagt bij aan het goed in hun vel zitten en daarmee de weerstand. Goed in je vel zitten is dus cruciaal, niet alleen voor sporters, maar voor iedereen, ook voor kinderen. Laat hen, vooral ook nu, bijvoorbeeld gewoon lekker buiten spelen en hun ding doen. Haal niet teveel risico’s weg. En met risico’s bedoel ik bijvoorbeeld alle tegels die nu van rubber lijken te zijn. Het is niet erg als kinderen eens een keertje goed hard vallen.” Door te vallen en weer op te staan train je ook de motorische weerbaarheid en kun je eventuele vallen en fracturen in de toekomst voorkomen.


“We hebben een hoop zelf in de hand wat betreft een gezonde levensstijl. En om (welvaarts-)ziekten te voorkomen is voldoende beweging op een regelmatige basis en gevarieerde voeding van groot belang. In welke mate dat hangt af van de persoon, zolang je maar goed in je vel zit!”

Delen

Journalist

Féline van der Linde

Related articles