European Media Partner

Een gezonde leefstijl draagt bij aan een gezonde mond

Een gezonde leefstijl zorgt voor een goede weerstand. En dat zorgt ook indirect voor een goede mondgezondheid. Raakt de flora in de mond uit balans dan heeft dit waarschijnlijk een oorzaak in de leefstijl en dit zorgt voor een negatieve invloed op het welzijn.

Een goede mondverzorging bestaat uit twee keer per dag twee minuten lang de tanden poetsen, bij voorkeur met een elektrische tandenborstel, en het reinigen van de ruimtes tussen de tanden en kiezen met een stoker of ragger. Uiteraard hoort daar ook regelmatig onderhoud door de professional (tandarts en mondhygiënist) bij. Meestal zijn twee bezoeken per jaar voldoende. Maar wist je dat ook je leefstijl kan zorgen voor een gezonde mond? De mond heeft een groot aantal goede en slechte bacteriën: het microbioom, zo is te lezen op sensestory.nl. Het microbioom bestaat uit specifieke bacteriestammen die op een bepaalde plaats in het lichaam floreren, zoals in je darmen, of op je huid, maar ook in je mond. Elke microbioom verschilt bij ieder mens en reageert ook anders op omgevingsfactoren.


Een verstoord microbioom kan leiden tot parodontitis, is een vergevorderde tandvleesontsteking, en wordt de laatste jaren steeds vaker (wetenschappelijk) gerelateerd aan hart- en vaatziekten, longontsteking, reuma en diabetes, meldt tandarts.nl. Het risico op parodontitis wordt verhoogd door onder andere roken, alcohol, een slecht voedingspatroon, stress en onvoldoende beweging. Ook bij medicijngebruik moet er extra aandacht besteed worden aan een goede mondverzorging. Dit omdat van medicijnen vaak een droge mond of tandvleeszwellingen kunnen veroorzaken. Ook het gebruik van antibiotica kan de mondflora verstoren.


Voor een gezonde mond met sterke tanden en kiezen is een gezond voedingspatroon van belang. Beperk daarom suikers tot een minimum. Bacteriën in de mond zetten de suikers om in zuren, waardoor het glazuur van de tanden kan worden aangetast en je tanden dus minder goed beschermd zijn. Ook goed kauwen hoort bij een gezonde mond en een gezonde spijsvertering. Hoe beter het voedsel vermaald wordt door de tanden en kiezen, hoe beter de voedingsbestanddelen worden opgenomen. En denk er ook aan om goed de tijd te nemen om het eten te kauwen. Door in een hoog tempo te eten, kauw je minder goed en dit kan leiden tot spijsverteringsproblemen.


Door goed te blijven bewegen kan er nog een extra stimulans aan de mondflora worden gegeven. Beweging verhoogt de weerstand, versterkt het immuunsysteem en daarmee dus ook de mondgezondheid. Door te zorgen voor voldoende beweging worden witte bloedlichaampjes aangemaakt en deze ruimen lichaamsvreemde micro-organismen op, waardoor je minder vatbaar bent voor ziektes. Maar het allerbelangrijkste blijft natuurlijk twee keer per dag goed de tanden poetsen en de ruimtes tussen de tanden en kiezen goed schoon te houden. Dit in combinatie met een gezonde leefstijl zorgt voor een goede weerstand en mondgezondheid die ervoor zorgen dat jij glimlachend door het leven kan!

Delen

Journalist

Féline van der Linde

Related articles