European Media Partner
Ron van der Burg, CEO Servoy DIGITALISERING

Een gezonde digital transformation realiseren

De techniek ontwikkelt maar door, zo ook de techniek van software. Het midden- en kleinbedrijf heeft moeite om deze ontwikkeling bij te benen. Voor hen is het zaak de focus aan te brengen op het creëren van waarde voor hun bedrijf, en niet per se de focus houden op de technologie zelf.  

Waarom is digitaliseren zo belangrijk?

“Veel bedrijven willen innovatief zijn. Ze willen hierom digitalisering omarmen, maar de focus van digitalisering op het creëren van waarde door middel van technology is voor veel bedrijven nog moeilijk. Want het gebruiken van technologieën is één ding, maar daarmee ook de juiste waarde creëren voor je bedrijf is een ander verhaal.”


Hoe kan de software sector hierin een belangrijke rol spelen?

“Momenteel is de druk op de softwaremarkt enorm. Er is een enorme honger naar innovatie. Door globalisering, goedkope (internet)communicatie en opensource is het delen van kennis in een stroomversnelling gekomen, dit met een enorme stijging van innovaties tot gevolg. Innovatie is een ontzettend positieve ontwikkeling, maar hoe houd je al die innovaties bij? Met het grote tekort aan IT engineers is het bijbenen van alle software ontwikkelingen niet altijd eenvoudig voor bedrijven. Het uit handen geven van technieken middels een software platform kan dan een uitkomst bieden.”


Wat zou beter kunnen in het software landschap?

“Het is belangrijk dat bedrijven zich afvragen wat ze zelf moeten doen en wat ze kunnen uitbesteden omdat sommige dingen  complex zijn en voor jou eigenlijk niet onderscheidend is. Daar gaat het bij veel bedrijven mis. Er is een enorme platformtrend aan het ontstaan. Bij platformen draait het niet altijd meer om de technologie, maar veel meer om de waarde die de dienst of het product toevoegt. Dan is het de vraag of de klant de technologie zelf regelt of dit aan derden uitbesteedt zodat er een focus kan worden aangebracht op het toevoegen van waarde. Dit zou tegelijkertijd ook een shift van het soort werknemers met zich mee moeten brengen in de software sector. Nog altijd zijn er veel techneuten die de dienst uitmaken in digitale transformatie trajecten, maar de sector verandert razendsnel en niet alleen op het gebied van technologie, maar ook op het gebied van business. Ik zie dan ook een grote rol weggelegd voor meer ‘business’ geschoolde werknemers die natuurlijk veel van de techneuten kunnen leren, maar de lead gaan nemen om zo een gezonde digital transformation te kunnen realiseren.”

Delen

Journalist

Féline van der Linde

Related articles