European Media Partner

Een gebouw zonder sleutels

Als eigenaar van een bedrijf wil je niet dat onbevoegden jouw pand betreden. De meeste bedrijven hebben goede inbraakdetectiesystemen, aangevuld met een camerasysteem om zo inbraken te signaleren en te registreren. Echter, de systemen treden pas in werking wanneer iemand je pand reeds binnengedrongen is. Wanneer je onbevoegden echt buiten de deur wilt houden kunnen elektronische toegangssystemen hierin een belangrijke rol spelen.

De meeste bedrijven hebben al een sleutelvrij systeem voor de toegang tot het gehele pand, zo meldt het CBS, maar volledig sleutelvrij zijn deze bedrijven nog niet. Terwijl er in elk bedrijf wel ruimtes zijn waar niet elke medewerker zomaar binnen mag komen. Daarnaast zijn deze systemen niet altijd ‘slim’ afgesteld. Met een elektronisch toegangscontrole systeem kunnen bedrijven vooraf eenvoudig bepalen wie, waar en wanneer het pand mag betreden en wie er toegang krijgt tot specifieke ruimtes. Hiermee is achteraf altijd te herleiden wie waar is geweest. Tevens kan er een melding worden afgegeven wanneer iemand die niet bevoegd is toch bepaalde afgesloten ruimtes probeert te betreden.


Toegangscontrole kan dus een belangrijke rol spelen bij het tegenhouden van insluipers voordat zij het pand betreden, maar ook bij het opsporen van eigen personeel dat een poging doet ruimtes te betreden waar zij niets te zoeken hebben. Ook iemand die een pasje van het bedrijf vindt kan niet zomaar het hele gebouw betreden. Als een ongewenst persoon al via de centrale ingang binnen kan komen, dan worden ze vaak alsnog tegengehouden door het feit dat alle binnendeuren ook extra beveiligd zijn. Daarbovenop kan een bedrijf er ook nog eens voor kiezen om bedrijfskritische ruimtes, zoals de medicijnopslag in een ziekenhuis, belangrijke archieven of een serverruimte, extra af te schermen. Dit kan door naast een pasje ook om een persoonsgebonden pincode te vragen. De veiligheid van deze ruimtes wordt daarmee extra gewaarborgd.


Het soort toegangscontrole dat je nodig hebt, hangt volledig af van het soort organisatie, zo geven experts uit de markt aan. Neem bijvoorbeeld een juwelierszaak. Hier speelt toegangscontrole een hoofdrol. De zaak moet dus zo ingericht zijn dat iedere bezoeker zich vooraf moet melden, onderworpen wordt aan visuele inspectie, en er vervolgens handmatig toegang verleend kan worden. Bij een kinderdagverblijf, waar honderden ouders per dag komen om hun kind te brengen of op te halen, heb je een heel ander soort controle nodig. Hier gaat het vooral om gemak, want er moeten in korte tijd veel ouders naar binnen. Hier zou het openen van de toegangsdeur met een app ideaal kunnen zijn, want vrijwel niemand gaat de deur nog uit zonder smartphone. De leidsters van het kinderdagverblijf hoeven niet meer om de haverklap naar de entree te lopen, waardoor toegangscontrole voor hen kan zorgen voor een linke tijdsbesparing.


Anno 2021 zijn de mogelijkheden om deuren te voorzien van elektronische toegangscontrole zeer divers en betaalbaar. Er is een breed scala aan producten op de markt die geschikt zijn voor vrijwel iedere deur, waardoor toegangscontrole voor bijna elk bedrijf mogelijk gemaakt wordt. Denk naast de traditionele wandlezers bijvoorbeeld aan batterij gevoede elektronische cilinders en intelligente elektronische deurbeslagen. Ook wordt er snel vooruitgang geboekt op het gebied van gezichtsherkenning, wat weer nieuwe mogelijkheden, zoals de snelle identificatie van personen en het eventueel direct blokkeren van bezoekers die op een zwarte lijst staan, biedt. Echter, omtrent gezichtsherkenning is er nog een hoop discussie op het gebied van privacy.


In de toekomst is de verwachting dat gebouwen geheel sleutelvrij zullen zijn en mee gaan denken met de gebruikers. Zowel op het gebied van hardware, waar bijvoorbeeld de kosten van elektronische toegangscontrole sterk gedaald zijn, als op het gebied van software, waarbij het systeem steeds vaker in de Cloud beheerd wordt, vindt momenteel veel innovatie plaats.  Omdat alle deuren in het gebouw voorzien zijn van een intelligent slot, zijn ze direct verbonden met de Cloud waardoor ze overal ter wereld te beheren en bedienen zijn. Deze Cloud zal ook gekoppeld zijn aan andere Cloud-omgevingen, bijvoorbeeld aan CCVE, maar ook systemen die minder relatie hebben tot veiligheid. Zo worden gebouwen door deze systemen niet alleen veiliger, maar ook efficiënter.

Delen

Journalist

Marjon Kruize

Related articles