European Media Partner

Een duurzaam droomhuis

Al bij het bouwen van een gebouw kan rekening gehouden worden met de duurzaamheid ervan. Sterker nog, in een circulaire economie zou dat eigenlijk de standaard moeten zijn.

Volgens de Rijksoverheid is integraal ontwerpen een goede manier om tot het beste ontwerp van een gebouw of bouwwerk te komen. Hierbij kunnen een duurzaam, onderhoudsvriendelijk en energiezuinig gebruik van het gebouw gerealiseerd worden, maar dat vergt wel een goede samenwerking tussen alle betrokken partijen. Bijvoorbeeld tussen de architecten en de ontwikkelaars die bij de verschillende fasen van het ontwerp en de bouw betrokken zijn.


Bij een duurzaam ontwerp wordt volgens de Rijksoverheid niet alleen gekeken naar de kwaliteit van de bouwmaterialen, maar ook naar de sociale, economische en milieuaspecten van het bouwen en beheren van gebouwen. Zo wordt er bijvoorbeeld nagedacht over het gebruik van hout uit duurzaam beheerde bossen, het gebruik van sloopmateriaal voor nieuwbouw en hoe energiezuinig een gebouw eigenlijk is. Ook wordt steeds vaker flexibel en demontabel gebouwd. Dit zorgt ervoor dat gebouwen in onderdelen zijn te demonteren. Daarna zijn ze geschikt voor hergebruik. Zo kunnen delen van bedrijven opnieuw gebruikt worden wanneer deze nog in goede staat zijn.

Delen

Journalist

Marjon Kruize

Related articles