European Media Partner

Een digitale oplossing voor employee engagement

Het aantal werkloze arbeiders in Nederland ligt momenteel erg laag. Aan de ene kant is dit natuurlijk goed, maar aan de andere kant brengt het ook problemen met zich mee voor werkgevers. 71% van hen heeft moeite met het rekruteren en behouden van goede werknemers, wat zorgt voor 14% minder groei voor Nederlandse bedrijven. “Als we met onze klanten spreken geven zij aan dat ze veel investeren in recruitment, maar dat is niet voldoende.”

Aan het woord is Sam Mirson, country manager Nederland voor Quinyx. “Er wordt meer water in de badkuip gegooid, maar de stop zit er niet in. Ze zouden het gat moeten dichten: de focus leggen op de huidige werknemers in plaats van voortdurend geld uitgeven aan het rekruteren van nieuw personeel.

 

Maar hoe doe je dat dan precies? Mirson: “Onderzoek laat zien dat arbeiders meer waarde hechten aan flexibiliteit dan aan een hoog salaris. Toen we hen vroegen wat ervoor gezorgd had dat zij hun baan verlieten gaf 54% van de Nederlandse arbeiders aan dat dit een gevolg was van onredelijke diensttijden en een gebrek aan flexibiliteit. Dit geldt zowel voor jonge als voor oudere medewerkers. Je kan het salaris omhoog gooien, maar geen enkele salarisverhoging krijgt hen zo ver dat ze hun flexibiliteit op willen geven.”

 

Digitale oplossingen zoals de workforce management app van Quinyx, kunnen een oplossing bieden voor dit probleem. “De oprichter van ons bedrijf had een bijbaantje in een fastfoodketen toen hij zijn eerste cloud oplossing voor workforce management ontwikkelde. Hij zag hoe zijn manager soms wel acht uur per week kwijt was aan administratieve taken van doen met afwezigheid, ziekmeldingen en vakantieaanvragen. Hij ontwikkelde een cloud oplossing voor hem en al snel werkten alle andere restaurants in deze keten ook met het systeem. Het bespaarde managers een hoop tijd en bood de werknemers tegelijkertijd veel meer flexibiliteit.”

 

Tegenwoordig doen we alles met onze telefoon, via applicaties. Daarom heeft Quinyx een app ontwikkeld die bedrijven helpt de employee journey digitaal te maken. “De app geeft medewerkers de mogelijkheid zichzelf in te plannen. Ze kunnen snel en gemakkelijk aan hun werkgever laten weten wanneer ze beschikbaar zijn en kunnen vakantieaanvragen en ziekmeldingen doen via de app. Als ze hun shift willen ruilen met een collega, krijgt de manager gelijk een notificatie. De manager kan zien welke medewerker de shift over kan nemen en wat voor invloed dit heeft op de budgetten. De manager kan de aanvraag accepteren of weigeren, en de app stelt iedereen op de hoogte van de beslissing en past automatisch alle roosters en budgetten aan.”

 

Bedrijven meten hun succes vaak aan de hand van productiviteit en efficiëntie, maar ze zouden zich eigenlijk moeten focussen op employee engagement. “Blije werknemers en blije klanten gaan hand in hand”, vertelt Mirson. “Geëngageerde werknemers zijn 20% effectiever dan een niet-geëngageerde workforce. De app geeft werknemers ook de mogelijkheid hun shift achteraf een cijfer te geven. Hierdoor ontvangt de werkgever feedback op de gemaakte planning. We zijn nu bezig de app ‘smart’ te maken, waardoor deze automatisch het beste rooster voorstelt en op de drukke momenten automatisch meer medewerkers inplant.”

 

Om nog een stapje verder te gaan met de employee engagement zal Quinyx binnenkort een extra functie aan de app toevoegen waarmee werknemers en werkgevers elkaar erkenning en beloningen kunnen geven. “Je kan iemand bijvoorbeeld erkenning geven omdat ze altijd op tijd zijn, of omdat ze de winkel altijd netjes achterlaten, in plaats van hen te straffen voor slecht gedrag. Dit verhoogt het werknemersbehoud enorm.”

 

Quinyx is een app waarbij de gebruiker op de eerste plaats staat. De app is makkelijk in gebruik en werkt via de cloud, wat betekent dat werkgevers en -nemers de app enkel hoeven te downloaden en deze gelijk kunnen gebruiken. Als de app geüpdatet moet worden, gebeurt dit automatisch. “De implementatie en introductie gaan heel snel, waardoor je snel return on investment zult krijgen. Werkgevers kunnen nu op de vloer werken, samen met hun medewerkers, in plaats van weggestopt in een kantoortje de administratie bij te houden. Hierdoor wordt iedereen meer betrokken bij het bedrijf en de resultaten.”

Delen

Journalist

Marjon Kruize

Related articles