European Media Partner

Een cultureel dagje uit aan zee in Den Helder

Marinemuseum
Wie de marine wil beleven, moet zeker een bezoek brengen aan het Marinemuseum! Hier ontmoet je zeehelden, kun je aan boord stappen van de museumschepen en bekijk je uniformen en wapens. Het museum is een leerzaam uitje voor het hele gezin. In de Geschutmakerij kruipen kinderen (en stiekem ook ouders) in de huid van de technici van de marine. Ze ontdekken spelenderwijs meer over sonar, bewapening en navigatie. En worden uitgedaagd om zelf een schip uit te varen, radioverkeer te onderscheppen en ontcijferen en een boordkanon te bemannen. 

Een echte blikvanger is de onderzeeboot de Tonijn! Uniek is dat je de onderzeeboot, die in het verleden gevaren heeft, aan boord kunt bekijken. Kruip door het luik en oud-bemanningsleden aan boord vertellen je spannende verhalen over de Koude Oorlog. Het museum is gevestigd op de Oude Rijkswerf Willemsoord. Dit unieke complex was vroeger de scheeps- en onderhoudswerf voor de Koninklijke Marine. Verder zijn op dit culturele erfgoed het Reddingmuseum, de Museumhaven, diverse horecazaken en nautische en culturele instellingen te vinden. Wandel zelf of met een gids en geniet op een terrasje aan de kade.


Nationaal Reddingmuseum Dorus Rijkers
Wie in geen jaren in Den Helder is geweest, zal zich bij een bezoek verbaasd in de ogen wrijven. Rijkswerf Willemsoord heeft een ware metamorfose ondergaan. Met restaurants, een theater, musea en tal van herbestemde monumenten. Hier vind je ook een verborgen pareltje, namelijk het Nationaal Reddingmuseum Dorus Rijkers. Robuust en eigenzinnig. Precies als Dorus Rijkers, de redder naar wie het museum is vernoemd. Dit is dé plek waar je van alles te weten kunt komen over het Nederlandse reddingwezen. 

Het Reddingmuseum heeft naast een prachtige vaste collectie ook nog een varende vloot. Zeven historische reddingboten zijn aangemeerd buiten aan de steiger. Op de foto de allereerste zelf richtende stalen motorreddingboot ter wereld, reddingboot Insulinde. 

Deze zomer opent het Reddingmuseum de tentoonstelling Gezonken Reddingen, waar de verhalen van zeven gezonken schepen centraal staan. Deze tentoonstelling geeft de bezoeker inzicht in een aantal legendarische reddingacties op en rond de Haaksgronden en de schepen die tijdens deze reddingacties zijn vergaan. Ook vind je een zee aan informatie over alle gezonken schepen in dit gebied. Met prachtige beelden, geluiden en een wereld boven- en onderwater verwondert deze tentoonstelling iedereen. Fort Kijkduin
Fort Kijkduin is een Napoleontisch fort uit 1811 in het dorp Huisduinen in Den Helder. Het imposante fort is opgedeeld in een historisch museum en een Noordzee-aquarium.

 Het aquarium van Fort Kijkduin heeft een ‘doorlooptunnel’; een 12-meter lange tunnel waar bezoekers onder water kunnen lopen en je jezelf onder de vissen waant. De thematiek van het aquarium is toegespitst op het leven in de Noord- en Waddenzee. Het museum richt zich op de militaire geschiedenis van Den Helder van de laatste 200 jaren. Hoe is de Stelling van Den Helder tot stand gekomen? Wat gebeurde er in de andere forten? Welke troepen waren hier vroeger gelegerd? Je ontdekt niet alleen de geschiedenis van Fort Kijkduin, maar ook die van de Stelling Den Helder.

Uitgekeken in het fort? Je kunt terecht op het unieke Terras aan Zee! Met uitzicht op de Grafelijkheidsduinen, Noord- en Waddenzee, Zandplaat de Razende Bol en Texel. Met een 270 graden view is het zicht op de omgeving fenomenaal.


Delen

Journalist

Anke de Vries

Related articles