European Media Partner
Slot Bad Arolsen REIZEN

Een actieve fietsvakantie

Wil je er nog even lekker tussenuit? Kies dan voor een fiets- of autotocht in verrassend en voordelig Duitsland, waar de gezondheidszorg en coronamaatregelen gewoon goed geregeld zijn. Op een paar uur rijden van Nederland waan jij je in een andere wereld met oude kastelen, schilderachtige stadjes en adembenemende natuurgebieden. Reis langs de Oranjeroute, waar je de oorsprong van het Huis van Oranje-Nassau vindt!

Koninklijke ontdekkingstocht

Duitsland was vroeger een ideale leverancier van huwelijkspartners voor koningshuizen, want tot in de negentiende eeuw was het een lappendeken van koninkrijkjes en prins- en hertogdommen. De stadjes waar de voorouders van de Nederlandse koning vandaan kwamen, vormen samen de ruim 2.000 kilometer lange Oranje-route. In de kastelen langs het traject is de geschiedenis nog springlevend.

Het begon met Willem van Oranje. Zijn wieg stond in Dillenburg, waar de 19e-eeuwse Willemstoren en een standbeeld aan hem herinneren. Het Nederlandse koningshuis dankt zijn naam onder andere aan Nassau met zijn stoere burcht. Willems moeder was afkomstig uit een adellijk geslacht in de Harz; haar naam was Juliana zu Stolberg-Wernigerode. De kastelen van Stolberg en Wernigerode zijn geheel verschillend van uiterlijk en zijn al van verre zichtbaar.

Voordat hij in 1813 werd ingehuldigd als Koning Willem I koos Willem Frederik van Oranje Fulda als de residentiestad van zijn Duitse staatjes. Er wordt wel beweerd dat de prins het ‘vak’ daar heeft geleerd. De prachtige zalen van het Stadsslot en de zomerresidentie – de Fasanerie net buiten Fulda – geven een goed beeld van zijn regeerperiode. 

Ook jongere Oranjes zochten hun huwelijkspartner in Duitsland: de kinderloze koning Willem III reisde naar Bad Arolsen om daar een vrouw te zoeken. Dat werd Emma, die het Nederlandse Koningshuis voor uitsterven behoedde. De koninginnen Wilhelmina en Beatrix vonden hun droomprins in het sprookjesslot van Schwerin en in het vakwerkplaatsje Hitzacker.Slot Schwerin

Afwisselende natuur
Indrukwekkende torens en kastelen zijn één ding, maar als je op vakantie bent, wil je toch vooral ook in een leuke omgeving zitten. De Oranjeroute in Duitsland is maar liefst 2.000 kilometer lang. Je hebt dus een ruime keuze aan prachtige landschappen. 
Misschien verwacht je het niet, maar zodra je in de grensstreek bij Kleve bent, merk je dat het landschap anders is. Naar Duitse maatstaven is het hier vlak, maar voor Nederlanders is het al mooi glooiend.
De Harz, waar Wernigerode en Stolberg verscholen liggen in de bossen, is onder Nederlanders populair voor bergwandelingen. Nassau en Diez liggen in het idyllische Lahndal, tussen de Taunus en het Westerwald. Dit is een paradijs voor fiets-, wandel- en kanoliefhebbers. Ook Dillenburg, Bad Arolsen en Bad Pyrmont worden omringd door een lieflijk middelgebergte dat zich goed leent voor lange wandelingen.
Bij Schwerin in het Mecklenburgische merengebied schittert overal water; her en der dobberen bootjes. Het is een ideale regio voor watersportliefhebbers en fietsers. Ook Potsdam ligt in een prachtige waterrijke regio. 
Dicht bij de Elbe (leuk voor vogelspotters) ligt het beroemde Tuinenrijk Wörlitz met zijn kleine paleisjes, stuk voor stuk pareltjes. Het vakwerkplaatsje Hitzacker ligt eveneens aan de Elbe, maar dan een stuk verderop, even onder Hamburg.
Omdat de route best wel lang is, is het aan te raden deze in delen te volgen. Dan heb je genoeg tijd om onderweg van de natuur te genieten. Sommige trajecten zijn leuk om te fietsen, maar de auto is ook een optie.

Marktplatz in Wernigerode

Pittoreske stadjes
Liefhebbers van vakwerkhuizen zitten langs de Oranjeroute goed: diverse plaatsjes hebben een eeuwenoude kern. Wernigerode en Stolberg bestaan bijna geheel uit vakwerkhuizen. In Dillenburg en Hitzacker is aan dit soort gebouwen eveneens geen gebrek. Ook het vakwerkplaatsje Braunfels lijkt zo uit een sprookjesboek te komen.
Weimar moet je in je leven minstens één keer gezien hebben. Het vroegere hertogdom is bekend van beroemdheden als Goethe, Schiller, Bach en Liszt. De binnenstad is zo mooi, dat het een plaatsje op de UNESCO-Werelderfgoedlijst wist te bemachtigen. Hier woonde een iets minder bekend lid van de Oranjes: Prinses Sophie van Oranje-Nassau die gehuwd was met aartsgroothertog Karel Alexander van Saksen-Weimar-Eisenach. Het paar verbleef beurtelings in het Stadsslot van Weimar en in hun elegante zomerresidentie, slot Ettersburg. Je kunt in deze stad met gemak enkele dagen doorbrengen.
In de rustige plaatsjes Oranienbaum en Wörlitz waan je je in een andere tijd. Het woord Oranje zie je terug in namen van stadjes en kastelen langs de route, bijvoorbeeld in Oranienburg en Oranienbaum. Prinses Louise Henriëtte van Oranje-Nassau liet vlakbij Berlijn een jachtslot met veel pracht en praal verbouwen: slot Oranienburg. Ook in Potsdam liet ze diverse paleizen en parken aanleggen. Hier ontstond zelfs een wijk met typisch Nederlandse gevels. Oranienbaum werd gebouwd tegen het einde van de 17e eeuw, toen Henriëtte Catharina van Oranje-Nassau een stadje met een gelijknamig slot bij het Tuinenrijk Wörlitz liet aanleggen.

Delen

Journalist

Marjon Kruize

Related articles