European Media Partner
Maarten van Beek MANAGEMENT

Ecosysteem van vakmensen

Het antwoord van veel bedrijven op de krappere arbeidsmarkt en de strijd om talent is ‘talenten vasthouden’. Ik geloof hier niet in. Ik geloof in een circulaire arbeidsmarkt met vakmanschapsontwikkeling als krachtige motor. Voor veel werkgevers en werknemers betekent dit een hele omslag in denken.  En ook voor onze sociale-, pensioen- en arbeidswetgeving.

Bedrijven met een continue vernieuwing en doorstroom van personeel hebben de toekomst. Verloop van 15-20% moet het nieuwe ‘normaal’ worden. Dit staat in contrast met de opvatting die tot voor kort gold: succesvolle organisaties hebben een laag verloop. Bedrijven transformeren steeds sneller en moeten openstaan voor snelle in- en doorstroom van kennis.  

 

Dat betekent nogal wat voor werknemer en werkgever. Werknemers moeten zich snel en goed blijven ontwikkelen om mee te kunnen en stromen na twee of drie interne functies in zes tot tien jaar veelal door naar andere organisaties. Zij nemen hiermee eigenaarschap voor hun eigen ontwikkeling en kiezen voor die organisaties die hun ontwikkeling versnellen en hun arbeidsmarktwaarde verhogen. 

 

Omdat iedereen zelf verantwoordelijk is voor zijn of haar eigen ontwikkeling en bedrijven dit moeten stimuleren, schaften wij onlangs het no approach-beding af voor recruitment- en search suppliers. Daarnaast beschrijven ING’ers in Nederland drie scenario's voor hun carrièreverloop, waarvan er altijd één een externe beschrijft. Dit koersplan geeft richting, flexibiliteit en voorkomt dat iemand buiten de boot valt als de door hem of haar gedroomde loopbaan wordt onderbroken.

 

Ook vragen we iedereen zich te richten op excellentie, op het blijven ontwikkelen van vakmanschap en persoonlijk leiderschap. Of het nu gaat om de medewerker van de klantenservice, een adviseur hypotheken, een controller of IT-er. Natuurlijk worden deze ontwikkelperiodes afgewisseld met fasen waarin andere prioriteiten spelen in het leven van de medewerker. Zo is er het partnerverlof, de mogelijkheid voor een sabbatical, zorgverlof, vitaliteitsprogramma's of studieverlof. Een leven lang werken en leren, kan niet zonder een gezonde balans. 

 

Vakmanschap blijven ontwikkelen, in al die verschillende fases, vraagt om steeds die organisatie te kiezen die daar de beste mogelijkheden voor biedt. Omdat we circulariteit stimuleren, zorgen we ervoor dat we binnen dit ecosysteem toegang hebben tot de best ontwikkelde vakmensen. Of deze vakmensen nu een vast of tijdelijk contract hebben of ZZP’er zijn, doet er niet toe. 

 

Zowel de werkgever als de werknemer ondervinden hier maximaal profijt van. Een werkgever die de context creëert waar medewerkers zich continu in blijven ontwikkelen en verbeteren, wordt als aantrekkelijk ervaren. En dat levert een continue match op tussen het beschikbare en benodigde vakmanschap. Bedrijven die hier succesvol in zijn zullen vooroplopen in innovatie en flexibiliteit. 

 

Maarten van Beek, HR directeur bij ING

Delen

Journalist

Related articles