European Media Partner
Jasper van den Dungen, MVO-manager bij Tricorp MANAGEMENT

Duurzame werkkleding is heel logisch

Met duurzame werkkleding kun je als bedrijf het verschil maken, maar de textielindustrie is een complexe keten met veel tussenschakels waardoor je door de bomen het bos soms niet meer ziet. Waar moet je op letten als je duurzame kleding wilt inkopen?

Jasper van den Dungen is MVO-manager bij Tricorp, een bedrijf dat werkkleding produceert en duurzaamheid in de breedste zin van het woord meeneemt. “Duurzame kleding moet lekker zitten, er representatief uitzien en gemaakt zijn van hoogwaardige materialen zodat het lang meegaat. Ook wordt het verantwoord geproduceerd, met eerlijke lonen, en kan het na het afdragen gerecycled worden. Op die manier is de cirkel rond.”


Tricorp werkt samen met diverse internationale partijen in de kledingsector om de arbeidsomstandigheden in naaiateliers structureel te verbeteren. Bij haar ongeveer 20 leveranciers in Azië worden dezelfde sociale en duurzame principes gehanteerd.


“Bij verantwoord ondernemen
is het belangrijk dat je je inzet voor een langdurige samenwerking, het uitsluiten van kinderarbeid, betaling van een eerlijk loon aan de werknemers, die ook normale uren maken en in een gezonde omgeving werken. Zo vragen wij onze leveranciers om onze gedragscode voor arbeidsomstandigheden te ondertekenen en werken we samen aan verbetering, en werken zij met onze Restricted Substances List (RSL), een lijst met chemicaliën die in de EU verboden zijn.” 


Als de werkkleding is afgedragen wordt het opgehaald door een bedrijf dat de kleding recyclet. “Het hangt van de stof en samenstelling af in hoeverre het hergebruikt kan worden. In verband met onze kwaliteitseisen is het op dit moment lastig om katoenproducten te recyclen tot nieuwe hoogwaardige katoenproducten. Bij polyester is recyclen veel beter mogelijk en daarom werken we hard aan werkkleding die volledig uit polyester bestaat. Na het afdragen zorgen we samen voor de best mogelijke hoogwaardige toepassing, zoals viltstoffen of isolatiemateriaal, maar ook hele mooie lampenkappen of tuinbanken. Uiteindelijk is het ultieme doel natuurlijk om er wederom werkkleding van te maken. Duurzame werkkleding, misschien klinkt het voor sommigen nog wat bijzonder, is wat ons betreft juist heel logisch.”

Delen

Journalist

Claudia Pietryga

Related articles