European Media Partner

Duurzaamheid, in en rondom de keuken

De duurzaamheidstrend is misschien wel het meest duidelijk in de voedingsindustrie. Zo zijn veel mensen al minder vlees gaan eten en wordt er steeds vaker gecheckt waar ons eten vandaan komt. Maar niet alleen onze voeding kan duurzamer, ook in en rondom de keuken zijn er nog genoeg manieren om bij te dragen aan een duurzamere manier van eten en koken. 


Het Voedingscentrum geeft als voorbeelden dat het koken met kleinere pannen zorgt voor minder warmteverlies door het kleinere oppervlakte. En dat we daarnaast ook regelmatig kunnen kiezen voor zuinigere manieren van koken. Eten bereiden in bijvoorbeeld een magnetron of stoomoven kost weinig energie. De frituurpan verbruikt de meeste energie, aldus de website van het Voedingscentrum. 


Ook wat betreft je eten kun je steeds gemakkelijker duurzamere keuzes maken. Door bijvoorbeeld zoveel mogelijk verse groenten en fruit te eten, zo min mogelijk vlees en vis, zuivel en eieren met mate te eten . Het eten van seizoensproducten en waar mogelijk biologisch, lokaal en zonder verpakkingen zijn andere duurzame keuzes die je zou kunnen maken. Er zijn tegenwoordig heel veel initiatieven, zoals boerschappen.nl, waar een box met verse producten rechtstreeks van de boeren uit Brabant thuisbezorgd wordt, inclusief recepten. En kies voor plantaardige producten in de supermarkt. Plantaardige producten hebben een lage klimaatbelasting, aldus het Voedingscentrum. Ook frisdranken, vruchtensappen en alcohol zijn niet alleen slecht voor je gezondheid, maar ook voor het milieu. Deze producten hebben namelijk een hoge klimaatbelasting. Let daarnaast op hoeveel je kookt. Restjes belanden toch vaak in de prullenbak en dat is zonde. Als je dan toch restjes hebt, bewaar deze dan in een goed afgesloten bakje en eet dit de volgende dag als lunch. Ook het maken van weekmenu’s en boodschappenlijstjes kan ervoor zorgen dat je niet teveel kookt. Volgens itsafoodlife.nl helpt het ook om te ruiken en proeven wanneer je een product hebt dat over de datum is. Veel producten, zoals pasta, rijst of kaas kun je nog prima eten na de datum die op het product staat. 


Niet alleen de producten en de manier waarop je kookt kunnen duurzamer, ook ons gehele voedselsysteem moet duurzamer worden willen we bijdragen aan minder CO2-uitstoot. Zo zijn er op de website van nederlandvoedselland.nl vijf perspectieven te vinden die ons voedselsysteem duurzamer maken, namelijk voldoende en voordelig voedsel op de wereldmarkt, technologisch optimisme (innovatie lost de milieu-, natuur-, en gezondheidsproblemen op), alternatieve voedselnetwerken (door lokale en regionale producten te kopen), de consument aan het stuur laten staan (transparantie over herkomst en productiewijze van voedsel) en een integrale voedselpolitiek. Alle partijen moeten worden betrokken in het bepalen van oplossingen, want het verduurzamen van onze voedselketen is te complex om door één partij te laten oplossen.


Door hierover na te denken en duurzamer te werk te gaan in en rondom je keuken, bespaar je niet alleen op je energierekening, volgens het Voedingscentrum. Omdat er minder energie verloren gaat, is er ook minder schadelijke uitstoot in de vorm van broeikasgassen. “Als je altijd met de deksel op de pan zou koken dan zou bij elektrisch koken op jaarbasis ongeveer 335 kwh minder energie verloren gaan. Dat is hetzelfde als het gebruik van de koelkast of vaatwasser voor een heel jaar.” Ook dragen we bij aan het transparanter en duurzamer maken van de gehele voedselketen.

Delen

Journalist

Féline van der Linde

Related articles