European Media Partner

Duurzaam wonen kan ook makkelijk

Om het belang van duurzaam wonen kan niemand tegenwoordig meer heen. Wat tien jaar geleden nog vooral rond sluimerde bij een select groepje milieuactivisten en trendsetters is nu doorgedrongen tot de grote massa. Toch kan er bij veel huishoudens nog het nodige gebeuren om daadwerkelijk stappen te maken richting een duurzame en comfortabele woning.

Volgens experts kan dit het beste gedaan worden door in kleine stappen te verduurzamen. Er zijn ver ontwikkelde en betaalbare maatregelen die genomen kunnen worden om flink energie te besparen. Denk daarbij aan drie-dubbel-glas (HR++ glas), zonnepanelen, muur-, dak- en vloerisolatie. Deze zijn makkelijk te verkrijgen. 


Ook het betaalbaar houden van het verduurzamen is een belangrijke factor. Als je op dit moment een bestaand huis met energielabel D of E energieneutraal wilt maken, kost je dat een investering van ruim 70.000 euro. Uit onderzoek blijkt dat mensen bereid zijn om ongeveer 15.000 euro uit te geven aan energiebesparende maatregelen. Voor dit bedrag heb je HR++ glas, zonnepanelen en muurisolatie. Daarnaast heb je voor € 2.000,- al een perfecte vloerisolatie inclusief wering tegen vocht uit de kruipruimtebodem. Het resultaat: een duurzame woning die ook nog eens meer waard is met deze energiebesparende aanpassingen.


Ook zorgt een geïsoleerd huis voor een comfortabele woning. ’s Zomers houdt isolatiemateriaal de warmte buiten en in de winter wordt de warmte juist binnengehouden. Hierdoor hoef je minder te stoken. Je bent dus beter bezig voor het milieu en je bespaart geld, zonder dat het een enorme investering vergt.

Delen

Journalist

Marjon Kruize

Related articles