European Media Partner

Duurzaam voeding consumeren

Wanneer je opgroeit op het Friese platteland, je grootvader een biologische kruideniers-winkel heeft en je wordt opgevoed met een milieubewuste kijk op voeding, kan het niet anders dan dat je daar zelf ook grote belangstelling voor ontwikkelt. Dat is precies wat gebeurde bij Rens Kroes. Tegenwoordig woont ze niet meer op het platteland; vorig jaar was het nog New York, nu verblijft ze permanent in Amsterdam. Ze werkte een tijd in een obesitaskliniek en runde drie jaar lang een eigen voedingspraktijk, maar besloot daarna een nieuwe business te starten; inmiddels houdt ze haar eigen voedingsblog renskroes.com bij, heeft ze vier kookboeken en een lifestyleboek geschreven én runt ze haar eigen duurzame webshop, Powerfoodies Market, met voedingsmiddelen en goodies. 


Duurzaamheid is een groot thema binnen zowel het zakelijke- als privéleven van Rens. “Ik heb een holistische kijk op het leven. Je moet niet alleen goed voor jezelf zorgen, maar ook voor anderen en de aarde. Hoe doe je dat? Wat kan je zélf doen om aan het milieu bij te dragen? Veel mensen denken dat ze in hun eentje geen verschil kunnen maken, maar het kan wel! Ik vind het belangrijk dat mensen zich daar bewust van zijn. Over het algemeen ben ik erg optimistisch ingesteld, maar omtrent duurzaamheid moeten we echt even realistisch zijn en dingen anders gaan aanpakken.”


Helaas is duurzaam consumeren van voedsel nog niet de standaard in Nederland. Wel denkt Rens dat het een blijvende en stijgende trend is. “Eerlijk is eerlijk; ik leef wel in een bubbel. De mensen om mij heen in de steden zijn er veel mee bezig. Daar is het aanbod ook veel groter dan op het platteland. Veganistische restaurantjes, duurzame supermarkten… Ik hoop echt dat dit zich gaat uitbreiden naar de rest van het land. Wat zeg ik? De wereld! Want wij kunnen nog zo weinig vlees eten; in China bijvoorbeeld eten ze het steeds meer. Ik blijf het een lastig onderwerp vinden, maar laten we dan in ieder geval proberen het op kleine schaal zo duurzaam mogelijk te doen. En dat begint bij jezelf.”


Wat doet Rens dan om voeding zo duurzaam mogelijk te consumeren? “Natuurlijk doe ik dingen zoals afval scheiden, een eigen boodschappentas meenemen en producten kopen met zo min mogelijk plastic er omheen. Maar ik denk dat het vooral goed is om een stap terug te doen en te beginnen bij het begin; je bewust worden van wat je eet. Duurzaam bezig zijn met voeding kost niet per se meer geld, eerder meer tijd. Tijd om na te denken over wat je eet, waar die producten vandaan komen en om dan een bewuste keuze te maken. En die tijd moet je maken, vind ik. Het is belangrijk dat je je zelf goed voedt en bijdraagt aan een betere wereld. Ik ben echt voorstander van een plantaardige levensstijl; door minder vlees en meer plantaardige, lokale en seizoensgebonden producten te eten,  doe je de natuur een groot plezier. Jezelf ook trouwens!”

Delen

Journalist

Nadine Fischer

Related articles