European Media Partner

Duurzaam tuinhout, juist nu!

De tuinhouthandel branche moest even schakelen toen de coronacrisis begon. Ze stonden voor een enorme uitdaging. Ze kregen meer vraag dan ooit, maar moesten tegelijkertijd ook werken met minder krachten. Er stond een enorme druk op de tuinhout handelaren, vertelt Sander Kindt van Woodvision. “Maar ik ben enorm onder de indruk van de veerkracht van de harde werkers in onze branche.” 

De sector moest anticiperen op het feit dat mensen thuisblijven, vertelt Kindt. “Mensen werken thuis en willen het graag gezellig maken. Een fijne, sfeervolle en mooie tuin hoort daarbij.” We hebben afgelopen periode een enorme opleving van online verkoop gezien. De branche tuinhouthandel verkoopt over het algemeen minder online. Mensen willen toch graag op bijvoorbeeld een loungebank zitten voordat zij deze aanschaffen, volgens Kindt. “Echter wij zagen dat veel klanten websites hebben opgezet en dat de mensen ook de weg voor tuinhoutproducten online hebben gevonden.” Allicht door de maatregelen die zijn genomen dat mensen niet meer naar de winkel wilden gaan, aldus Kindt.


De tuinhout sector draait elk jaar een kort seizoen, vervolgt Kindt. “In de maanden maart tot en met juli is het druk en daarna gaan de mensen op vakantie of gaan ze zich op andere dingen focussen, zoals bijvoorbeeld barbecues.” Het is voor de sector dan belangrijk dat we aan de vraag kunnen voldoen en er voldoende beschikbaarheid is. Daarnaast is het weer een enorm belangrijke factor, volgens Kindt. “Vanaf het begin van de coronacrisis in maart tot en met april is het ontzettend mooi weer geweest. Het doel voor ons is dan aan beschikbaarheid voldoen. We zijn dan niet bezig met het aanbieden van bijvoorbeeld meer of andere producten. Alleen puur ervoor zorgen dat je het op voorraad hebt en aan de vraag kan voldoen. Zeker met personeel dat vanuit huis werkt of helemaal niet kan werken.” 


De klimaatverandering stopt niet door deze coronacrisis, aldus Kindt. “Misschien is het wat op de achtergrond geraakt bij de mensen, maar wij als houthandel blijven ons nog altijd inzetten voor duurzaam bosbeheer en een duurzame productie, zeker nu.” De houthandel kapt nu eenmaal hout, maar wel op een zeer duurzame manier. Het kappen van hout zorgt er namelijk ook voor dat de natuurkwaliteit wordt bevordert en dit resulteert in onderlinge concurrentie tussen nieuwe en oude bomen waardoor het bos alleen maar sterker wordt, vertelt Kindt. “Doordat bomen ook nog eens CO2 kunnen opslaan kunnen zij daadwerkelijk een bijdrage leveren aan de CO2 reductie. Hoe meer er gekapt wordt, hoe meer CO2 er opgeslagen kan worden, maar dan moeten er ook bomen weer bij geplant worden.” 


We verwachten dat mensen deze zomer niet op vakantie naar het buitenland gaan, aldus Kindt. “Het tuinseizoen zal daardoor langer duren en doordat mensen veelal de tuinen hebben opgeknapt of gaan opknappen hopen wij de pijn van de situatie en het niet op vakantie kunnen gaan wat te verzachten, met een gezellige, mooie tuin met duurzaam tuinhout, besluit Kindt. 


Delen

Journalist

Féline van der Linde

Related articles