European Media Partner
Maria van der Heijden VOEDINGSINDUSTRIE & AGRICULTUUR

Duurzaam ondernemend uit de coronacrisis

De klimaatdoelstellingen liggen er. Maar nog altijd vindt er geen versnelling plaats om deze doelstellingen daadwerkelijk te implementeren. En dat moet nu echt gaan veranderen, volgens Maria van der Heijden.

Wanneer onderneemt een bedrijf maatschappelijk duurzaam?

“Kort gezegd is dat wanneer een bedrijf zich bezighoudt met haar rol in de samenleving. Wat voor invloed heeft deze op de samenleving, met de nadruk op wat de impact is op mens en milieu? Van oudsher zijn bedrijven ook al gericht op de samenleving, maar op een hele andere manier. Zo besteedde Philips aandacht aan ziekenhuizen en scholen. Maar in de loop der jaren gingen steeds meer bedrijven naar de beurs en draaide het meer en meer om het behalen van winst. Dit terugbrengen naar de ‘core’ van elk bedrijf: het aanbieden van een product of dienst, zorgen voor werkgelegenheid en bijdragen aan maatschappelijke uitdagingen als klimaatverandering, de kloof tussen arm en rijk, zorgen voor transparante ketens en bijdragen aan de transitie van een lineaire naar een circulaire economie, is belangrijk voor bedrijven om maatschappelijk duurzaam te ondernemen.”


Waarom is dit zo belangrijk?

“Gaat het goed met de samenleving dan gaat het ook goed met de bedrijven en andersom. Bedrijven hebben baat bij een goede en gezonde samenleving. Je ziet nu dat het coronavirus de gehele samenleving ontwricht en ook een enorme impact heeft op de bedrijven. Maar deze situatie laat ook de waarde zien van niet alleen de bedrijven, maar ook die van de gezondheidszorg en onderwijs op onze economie. Door samen (overheid, burger, politici, bedrijven) naar oplossingen te zoeken en te kijken wat het beste werkt kunnen de uitdagingen beter worden aangepakt. En die samenwerking kan wat mij betreft nog beter. De uitdagingen vragen om innovaties en nieuwe businessmodellen die alleen samen kunnen worden gerealiseerd.”


Hoe komen we op een groene manier uit de (corona) crisis?

“De periode waar we nu inzitten is een wake up call. Het is duidelijk dat we een aantal dingen niet goed doen. En nu hebben we de mogelijkheid om dit te resetten en ervoor te zorgen dat we een aantal zaken anders gaan doen. Elke investering die dan ook nu wordt gedaan zou langs de meetlat van de sustainable development goals, het Klimaatakkoord en het Grondstoffenakkoord moeten worden gelegd. Het handelen naar de Nieuwe Economie is nu van belang. Daarvoor is goed leiderschap en beleid noodzakelijk. Ik kijk dan ook erg uit naar het nieuwe kabinet en ik hoop dat zij met lef durven te kiezen voor de Nieuwe Economie.”

Delen

Journalist

Féline van der Linde

Related articles