European Media Partner

Duurzaam, houdbaar en circulair

Blikken verpakkingen dragen niet altijd de meest positieve connotaties met zich mee, maar deze zijn niet altijd terecht. Zo is blik een zeer duurzaam verpakkingsmateriaal en is het voor het behoud van kwaliteit van het verpakte product vaak juist gunstig.

Neem bijvoorbeeld alcoholische dranken in blik. Deze worden vaak als goedkoop gezien, terwijl dit helemaal niet het geval hoeft te zijn. In vele gevallen zijn deze blikjes juist gunstig voor de smaak. Neem bijvoorbeeld bier, een drank die gemaakt wordt van natuurlijke ingrediënten en daarom vatbaar is voor smaakachteruitgang. Wanneer bier wordt blootgesteld, licht en UV-stralen, zoals bij glazen flessen het geval is, verouderd het sneller en gaat het vies ruiken en smaken. Blik is echter volledig luchtdicht, en zorgt ervoor dat de kwaliteit van de drank behouden wordt.


Daarnaast bederven veel producten ook wanneer ze in aanraking komen met zuurstof. Dit geldt wederom voor bieren, die gaan oxideren, maar ook voor groenten of andere conserven. Omdat blik volledig luchtdicht is blijven de producten langer goed en blijven smaak en vitaminen bewaard.


Maar ook voor het milieu zijn blikken verpakkingen zeer gunstig. Volgens Nedvang, een organisatie die de inzameling en recycling van al het verpakkingsafval in Nederland monitort en stimuleert, wordt elk blikje in Nederland gerecycled. En dat zonder dat de consument er extra werk voor hoeft te doen. Het blikje kunnen we gewoon in de afvalbak gooien, en de afvalverwerkingsbedrijven doen de rest.


Wanneer het blik bij zo’n bedrijf aankomt, wordt het grootste deel van de metalen eerst gescheiden van het andere afval, voordat dit de verbrandingsoven ingaat. Het blik dat toch mee de oven in gaat wordt er achteraf uitgehaald met een magneet. De schroot die overblijft gaat door naar de schroothandel en wordt verwerkt, zodat deze terugkan naar de metaalindustrie. De kwaliteit wordt gecontroleerd, en het teruggewonnen materiaal wordt gemengd met vloeibaar materiaal, waarna het gewalst wordt. Van de nieuwe rollen materiaal metaal worden weer nieuwe producten gemaakt. Dit kunnen nieuwe blikjes zijn, maar het metaal kan bijvoorbeeld ook gebruikt worden voor een nieuwe fiets.


Dat betekent echter niet dat er geen verdere verbetering te halen valt. Vera Ortmanns, directeur van de Stichting Kringloop Blik, geeft dan ook aan dat verpakkingsproducenten en leveranciers in de metaalsector niet stil staan. Recentelijk werd bij een van de bekendste metalen verpakkingen nog een gewichtsbesparing van tien procent gerealiseerd. Deze ontwikkeling en de introductie ervan in de markt zijn een enorme operatie, stelt zij, omdat verspilling van het product en beschadiging van verpakkingen moet door de gehele supply chain voorkomen worden. Verspilling levert namelijk nog meer milieudruk op.


Kortom: metalen verpakkingen zijn zeer geschikt voor allerlei verschillende producten. En daarnaast zijn ze ook nog eens enorm duurzaam. Het materiaal wordt steeds opnieuw gerecycled en gebruikt voor nieuwe producten of verpakkingen. Circulariteit op zijn best.

Delen

Journalist

Marjon Kruize

Related articles