European Media Partner

Duurzaam en gezond gaan hand in hand

Gezondheid, voeding en duurzaamheid gaan vaak hand in hand. En dat geldt niet alleen voor het maakproces, maar ook voor het uiteindelijke product.

“Bij een gezond sapje denk je al gauw dat het helemaal goed zit”, vertelt Jojanneke Leistra, eigenaar van SuperfoodGuru, een bedrijf dat detox kuren op basis van gezonde sappen aanbiedt. “Echter, vaak zie je dat deze sappen nog wel in een plastic verpakking zitten. Ook bij ons was dat in het begin het geval, maar al snel begon dat te knagen. Alle ingrediënten die we inkopen zijn honderd procent biologisch en we werken zoveel mogelijk met lokale boeren en producten, dus dat die verpakking dan nog van plastic was, dat paste niet.”


Gelukkig zijn er voor plastic flesjes inmiddels goede alternatieven op de markt, waaronder suikerriet. “We dachten eerst aan glas, maar dat blijkt minder duurzaam dan gedacht en brengt ook risico’s met zich mee”, vertelt Leistra. “Door gebruik te maken van suikerriet zijn de flesjes volledig recyclebaar en (industrieel) biologisch afbreekbaar. Ook is de carbon footprint van suikerriet laag en en zijn de etiketten gemaakt van plantenvezels en ook composteerbaar. Om het helemaal duurzaam te maken krijgen de flesjes binnenkort een 100% Bio-PE dop. Bio-PE is een bioplastic gemaakt van verantwoordelijk gewonnen Braziliaans suikerriet, een hernieuwbare grondstof. Ideaal dus als flesje voor een vers sapje.”


Daarnaast is ook het verpakken voor vervoer een punt waarop verduurzaamd kon worden, stelt Leistra. “We versturen verse sappen, dus dat moet gekoeld en dan kom je al snel op een tempex bak, een soort piepschuim dus. Daarom is toegewerkt naar een geïsoleerde doos die geheel van karton is en dus bij het oud papier kan. Ook het isolatiemateriaal hierin is van papier. Als laatste was het ook nog mogelijk te verduurzamen op de gelpacks waarmee we de sappen koelen. Ook deze zijn biologisch afbreekbaar.”


Ook is het gezonder om minder plastic te gebruiken, pleit Leistra. “Plastic geeft natuurlijk iets af en dat wil je eigenlijk niet in je voeding hebben. Suikerriet daarentegen is honderd procent plantaardig en vrij van giftige stoffen. Alles bij elkaar maakt dit suikerriet dus het ideale alternatief voor plastic flesjes.”

Delen

Journalist

Related articles