European Media Partner

Duurzaam en circulair wonen voor en jong en oud in Amstelveen

In Amstelveen, vlakbij het stadshart en aan de A9, wordt gewerkt aan het unieke project ‘The Mayor’. Het voormalig KPMG-gebouw wordt volledig omgevormd tot een luxe appartementencomplex met penthouses bovenop. Rust, ruimte, luxe, gemak en schoonheid: het is allemaal te vinden in The Mayor. 

Dit jaar bestaat bouwbedrijf M.J. de Nijs en Zonen B.V. honderd jaar, vertelt projectontwikkelaar Eltjo Hamster. “Een mooie mijlpaal voor dit familiebedrijf uit Warmenhuizen, boven Alkmaar. Velen zullen hen kennen van onder andere de restauratie van De Hallen en de bouw van Eye Filminstituut Nederland in Amsterdam. De Nijs heeft ook een plan gemaakt om van het voormalige KPMG-gebouw een appartementencomplex te maken.”


En dat is een behoorlijke uitdaging, aldus Hamster. “De oorspronkelijke gebouwstructuur bracht een uitdaging voor ons mee. Het gebouw was namelijk een soort ketting, waarbij de verschillende gebouwen aan elkaar waren gekoppeld. Die zijn losgehaald van elkaar, waarbij er extra constructies nodig waren zoals bruggen om er een woongebouw van te maken. Ook wilden we aan de bestaande constructie grote betonnen balkons en terrassen monteren zodat de bewoners straks van een royale buitenruimte kunnen genieten.” 


Hamster: “Niet alleen is het gebouw circulair omdat we het bestaande gebouw voor het grootste deel behouden, maar bij de verbouwing is ook aan duurzaamheid gedacht. Zo zijn de appartementen volledig gasloos en hebben we warmte-koude opslagsystemen aangebracht, zodat het gebouw ook in de zomer kan worden gekoeld. Ook zijn de daken extra geïsoleerd, hebben we extra isolerend glas en kozijnen en wordt de gemetselde gevel geïsoleerd en met stucwerk afgewerkt. Dit alles zorgt ervoor dat er minder energie zal worden verbruikt. 


Er wordt een extra verdieping gebouwd op het bestaande gebouw die ruimte gaat bieden aan twintig penthouses. “De penthouses kijken uit op Schiphol, de Zuidas en de Johan Cruijff Arena. Maar ook beneden, op de begane grond, willen we zorgen voor een prettige luxe leefomgeving met veel groen. In de binnentuinen willen we een plek creëren waar bewoners kunnen relaxen en elkaar kunnen ontmoeten. Tijdens de bouw zal ook de A9 op de schop gaan. In de omgeving van het Stadshart van Amstelveen wordt de snelweg A9 verdiept aangelegd, komt er een geluidswerende muur tussen de twee rijrichtingen en worden plaatselijk dakparken over de snelweg aangebracht. De toekomstige bewoners kunnen door de dakparken in enkele minuten van en naar het Stadshart lopen.” 


Aan luxe en gemak geen gebrek, gaat Hamster verder. “Er komt een huismeester in het gebouw die onder andere de pakketjes kan ontvangen, voor een taxi kan zorgen of bij een verbouwing de logistiek kan coördineren maar ook bezoek kan ontvangen en een oogje in het zeil houdt voor de bewoners. Vanuit de parkeergarage komen extra liften waarmee we de route van auto naar appartement zo kort mogelijk hebben gemaakt. Ook vind je op de begane grond van het gebouw, verschillende commerciële ruimten waar een gym, een café voor koffie en lunch en nog veel meer moois komt.”


De variatie in appartementen is groot, besluit Hamster. “Van kleine woningen tot aan de penthouses met uitzicht op het Stadshart van Amstelveen of aan de andere kant het park en woonwijk. Voor ieder is er wat wils. We verwachten dan ook een gevarieerd publiek en dat zien we langzaamaan ontstaan. Van vijftigplussers die hun grote woning verruilen om gelijkvloers te kunnen wonen tot aan dertigers die veel reizen en dicht bij Schiphol willen wonen. Iedereen is welkom in The Mayor, dat een volledig nieuwe verschijning zal zijn als de bouw is afgerond.”   

Delen

Journalist

Féline van der Linde

Related articles