European Media Partner
Arent Thijsen, Eigenaar van Altaica Capital ECONOMIE

Duurzaam beleggen

Niet alleen vraagt de consument om producten die duurzaam zijn. Ook beleggers willen in toenemende mate duurzame bedrijven in hun portefeuille. Al is het begrip duurzaam in vele gevallen summier.  

Op welke manier kan een beleggingsfonds duurzaam beleggen?

“Allereerst moet het bedrijf in de portefeuille voldoen aan de ESG (Environmental, Social en Governmental) criteria. Daarnaast geven impact indicatoren aan welke bedrijven worden uitgesloten van deelname aan de portefeuille. Bedrijven die bijvoorbeeld aan dierproeven doen, water verontreinigen en het milieu verontreinigen met gifstoffen worden uitgesloten.”


Kunnen kleine bedrijven op basis van deze criteria ook mee worden genomen in de portefeuille?

“Helaas vaak niet. Dit omdat kleine bedrijven nog geen rapportage structuur kunnen opzetten en daardoor niet kunnen communiceren over de impact die zij maken en dat is jammer. Grote bedrijven zijn in de praktijk in staat om alle cijfers die krom zijn recht te trekken en zijn hierdoor op papier duurzaam, maar in de praktijk is dat vaak te betwijfelen…”


Waarom zouden beleggers duurzaam moeten beleggen?

“Wereldwijd is er steeds meer aandacht voor duurzaamheid op allerlei fronten. Dat betekent dat het ook interessanter wordt voor beleggers om te investeren in duurzame bedrijven. Daarnaast blijkt beleggen in duurzame bedrijven in de praktijk ook nog eens succesvol te zijn en rendement op te leveren. De groei die hier uit voortkomt, ook voor een duurzaam beleggingsfonds, maakt dat bedrijven kunnen worden aangesproken op hun gedrag. Met het resultaat dat bedrijven en de portefeuille van beleggers nog duurzamer worden met meer impact.”

Delen

Journalist

Féline van der Linde

Related articles