European Media Partner

Duty of care: zorgeloos zakenreizen

Wat gebeurt er als je werknemers tijdens een overzeese business trip ontvoerd worden? En hoe zit het in dit soort gevallen met de verantwoordelijkheid van werkgevers? 

“Rechters redeneren: het is lastig om toezicht te houden op uw werknemers in het buitenland, daarom heeft u juist de plicht om uw mensen zo goed mogelijk voor te bereiden op risico’s.”

Op dergelijke vragen kan het Centre for Safety and Development (CSD) antwoord geven. Zij ondersteunen organisaties wiens werknemers in onveilige landen verblijven. Toen Ebe Brons in 2004 begon met Duty Of Care, oftewel travel risk management, stond deze dienstverlening nog niet op de kaart. “Sommige bedrijven beseften zich niet hoe ver hun aansprakelijkheid en verantwoordelijkheid voor hun personeel in het buitenland reikt. Rechters redeneren: het is lastig om toezicht te houden op uw werknemers in het buitenland, daarom heeft u juist de plicht om uw mensen zo goed mogelijk voor te bereiden op risico’s.” En uitgerekend die voorbereiding neemt Brons voor zijn rekening. 


Op een bouwplaats is de kans aanwezig dat er een baksteen naar beneden valt. Dit is een voorzienbaar risico waar je volgens de wet een redelijke maatregel voor moet toepassen. In dit geval: je personeel een helm laten dragen. In het Nederlands wetboek staat omschreven wat de zorgplicht van werkgevers is, maar de voorzienbare risico’s in het buitenland zijn niet uitgekristalliseerd. Het is lastig dat het voorzienbare risico per land en per activiteit verschilt. Ga je als hulporganisatie een meisjesschool openen in België, dan is er niets aan de hand. Maar doe je dat in een orthodox islamitisch land, dan ligt dat even anders. Daarom is een maatgerichte risicoanalyse van belang. 


Een van de taken van het bedrijf is om werknemers goed voor te bereiden op mogelijke gevaren. Brons: “Militairen krijgen een halfjaar training voor ze naar oorlogsgebieden gaan. Ontwikkelingshulpverleners die rechtstreeks uit de schoolbanken komen niet. Daarom trainen we deze laatste groep via realistische simulaties. Als je hebt ervaren hoe het is als ontvoerders je met een Kalasjnikov onder schot houden, kun je daar beter op anticiperen als dit daadwerkelijk een keer voorkomt.” 


Brons raadt wel aan om het veiligheidsplan heel simpel te houden. “De verantwoordelijkheid van bedrijven voor hun personeel gaat ver, maar als je je veiligheidsplannen overdrijft dan verzand je. Begin daarom eenvoudig. Maak bijvoorbeeld afspraken met je medewerkers over het feit dat ze het hotel ’s nachts niet verlaten. Vanuit deze gedragsregels kun je het veiligheidsbeleid geleidelijk uitbouwen. En op deze manier hoeft het niet kostbaar te zijn”, verklaart Brons. 


Ook moeten bedrijven speciale aandacht besteden aan verzekeringen, wanneer hun medewerkers naar gevaarlijke landen afreizen. “Weinig mensen weten dat veel reisverzekeringen geen dekking bieden in gevaarlijke landen. Zelfs niet als je als bedrijf werelddekking hebt afgesloten. Daarom moet je altijd opletten dat je voor je personeel voor een molestverzekering kiest.”


Tot slot heeft hij nog een praktische tip: houd in de gaten waar je medewerkers zich bevinden. “Er bestaan genoeg apps die real-time inzicht geven in waar je medewerkers zich op dat moment bevinden. Als de veiligheidssituatie in een land omslaat, kun je hen dan snel contacten om te overleggen hoe ze hun veiligheid kunnen verbeteren.” 

Delen

Journalist

Joris Brussel

Related articles