European Media Partner

Dunner wordend haar hoeft geen probleem te vormen

Dagelijks verliezen we zo’n vijftig tot honderd haren. Dat is heel normaal en daar merk je eigenlijk niets van. Verlies je dagelijks echter meer dan honderd haren per dag of groeit je haar steeds zwakker terug? Dan kan er sprake zijn van haaruitval. En dat kan behoorlijk verstrekkende gevolgen hebben.

Feit

Haaruitval is een veelvoorkomend, maar lastig probleem waar zowel mannen als vrouwen mee kampen. Volgens de Haarstichting krijgt zo’n 55 procent van de vrouwen en zelfs 70 procent van de mannen op een gegeven moment te maken met haaruitval. Haaruitval kan allerlei verschillende oorzaken hebben, zoals stress, medicatie, hormonen, maar ook erfelijke factoren spelen een belangrijke rol. Als de mannen aan je moeders kant van de familie allemaal kaal zijn, kan je er als man maar beter op voorbereid zijn dat ook jij op een gegeven moment je haar gaat verliezen.


Ondanks dat haarverlies eigenlijk heel normaal is, is het voor veel mensen toch een bron van schaamte. Zeker voor vrouwen is het verliezen van het haar echt een nachtmerrie, zo bleek uit een enquête van de Libelle. Maar liefst 68 procent van de vrouwen vindt haarverlies verschrikkelijk en een deel van hen zoekt zelfs psychische hulp of slikt antidepressiva als gevolg van haaruitval. Haaruitval drukt voor zowel mannen als vrouwen een flinke stempel op hun zelfvertrouwen. Dunner wordend haar en kale plekken wekken ook al gauw de indruk dat iemand mogelijk een ernstige ziekte onder de leden heeft en dat maakt haarverlies psychisch behoorlijk belastend.


Er zijn daarom ook veel mensen die proberen hun haarverlies te verbergen. Bijvoorbeeld met een toupetje of hair extensions. Ook haarimplantaten worden steeds populairder nu steeds meer bekende Nederlanders ervoor uitkomen dat ze deze hebben laten plaatsen. Maar het is ook mogelijk om je haar op een andere wijze dikker te laten lijken. Met speciale cosmetische haarvezels camoufleer je dunnere plekken in je haar. De vezels hechten zich direct aan je haar en zetten uit, waardoor je haar voller wordt.


Ook is het mogelijk haaruitval tegen te gaan en de haargroei te stimuleren. Je hebt allerlei middeltjes op de markt die claimen resultaat te bieden, maar wat tot de best werkzame middelen behoort is het geneesmiddel Minoxidil. In de jaren zeventig werd dit middel gebruikt als bloeddrukverlager. Echter, al gauw bleek dat het ook de haargroei stimuleerde, omdat het de bloedtoevoer naar de haarzakjes bevorderde. Hierdoor groeiden verschrompelde haarzakjes terug naar hun normale grootte, zo meldt Apotheek.nl. Daarnaast stimuleert Minoxidil de haarzakjes om van de rustfase over te gaan naar de groeifase en verlengt het de periode dat de haarzakjes zich in de groeifase bevinden.


Minoxidil is echter geen snelle of kortstondige oplossing tegen haaruitval, want het kan zo’n drie tot vier maanden duren voordat de haargroei begint door de verschillende fasen die het haar doormaakt. Het middel is geschikt voor zowel mannen als vrouwen, maar voor vrouwen is een lagere dosering wel gewenst. Let wel op dat je je producten koopt bij een geregistreerde specialist, anders kan het effect tegenvallen of kan het product zelfs nadelige effecten geven.


Uiteindelijk willen we immers het liefste zonder schaamte en vol zelfvertrouwen de straat op. Een volle bos haar kan hier aan bijdragen.

Delen

Journalist

Marjon Kruize

Related articles