European Media Partner

Duizelig van nieuwe wetgeving

Duizelig word ik er als econoom wel eens van; nieuwe wetgeving. De inkt van de AVG is nog niet opgedroogd of de e-privacy directivekomt er al weer aan. En de wet DBA is nog niet ‘kaltgesteld’ of nieuwe wetgeving is al op komst. En herinnert u zich de WWZ nog? Oh nee, er is nu al weer de WAB om zaken te repareren. Zo maar een paar voorbeelden.   

‘Den Haag’ en ‘Brussel’ zijn wetgevingsmachines. Naast management by speech, subsidies en belastingen is dat de enige knop waar de politiek aan kan draaien. En dan heb ik het nog niet over de vele belangengroepen - daar past vast ook wel eens een hand in eigen boezem - die alles tot achter de komma tot in de verste uithoek van het land dichtgeregeld willen hebben. De alsmaar voortsnellende ‘juridificering’ van de samenleving is geen geheim. Regel stapelt zich op regel. Natuurlijk hebben we goede spelregels nodig. Dat zal elke econoom beamen. Zonder spelregels geen markt. Tegelijkertijd hebben we vaak de illusie dat we werkelijk alles kunnen regelen. Als het aan onze wetgeving ligt vindt er geen cyberaanval meer plaats, komt er geen boef meer het land in en is witteboordencriminaliteit iets van het verre verleden. De werkelijkheid is helaas vaak anders. Soms zelfs tegengesteld aan de goede intenties van de wetgever. Zo creëerde de Wet DBA alleen maar onzekerheid. 

                                       

Ondertussen krijgen bedrijfsjuristen het drukker en drukker. Ze moeten meedenken over Brexit, privacy, steeds complexere aanbestedingen, de corporate governance code, de klimaataanpak en nog veel meer. En dan heb ik het nog niet over het mkb. Waarbij je als blijmoedig ondernemer probeert je weg te vinden door het oerwoud van regels, zonder een bedrijfsjurist. Maar gewoon samen met drie collega’s. Of alleen met je man of vrouw ’s avonds achter de computer. Hoe groot is het risico als ik die mevrouw of mijnheer aanneem? En wat komt er op me af als het niet goed gaat? Wat betekenen die nieuwe milieuregels voor mijn koelvak?

 

Mijn belangrijkste tip? Blijf blijmoedig ondernemen, maar maak nog meer gebruik van beschikbare kennis. Bij je branchevereniging bijvoorbeeld. Of bij kennissen met juridisch verstand van zaken, internet of bij een advocaat. En anders moet je maar denken aan deze uitspraak die die ik in een oud Duits tijdschrift las: “Slechte voorbeelden werken meer uit dan goede regels.”Kortom leer van wat anderen doen en houd je ogen goed open. In deze bijlage alvast de nieuwste inzichten om je voordeel mee te doen.   

 

Hans de Boer, voorzitter VNO-NCW

Delen

Journalist

Related articles