European Media Partner
Yvonne van Veen, Market Innovation Strategy Director bij Ineos Styrolution INDUSTRIE

Drie vragen aan Yvonne van Veen

Plastic materialen hebben jarenlang een belangrijke rol gespeeld in ons dagelijks leven. Nu staat de industrie voor de grote uitdaging deze bestaande materialen te combineren met nieuwe innovaties die de circulaire economie ondersteunen. Materialen moeten makkelijk te recyclen zijn en gerecyclede materialen moeten als grondstof gebruikt kunnen worden voor sustainable product design. Daarnaast moeten er meer materialen komen die geproduceerd zijn met hernieuwbare grondstoffen. Yvonne van Veen, Market Innovation Strategy Director bij Ineos Styrolution licht het belang van productrecycling voor een circulaire economie toe. 

Hoe staat de ontwikkeling van het recyclen van producten ervoor?

“De techniek voor chemische recycling (afvalstromen die niet of moeilijk te scheiden zijn toch uit elkaar halen zodat deze opnieuw benut kunnen worden, red.) is enorm vooruitgegaan. En het aantal samenwerkingsverbanden met partners en startups enorm toegenomen. Hierdoor worden sneller oplossingen bedacht voor het recyclen van plastic waarmee we bijdragen aan een circulaire economie. Ook de mechanische recycling van het huishoudenafval is in Nederland enorm goed geregeld. We staan dan ook niet voor niets in de top drie van landen die plastic na gebruik recyclen.”


Maar wat kan nog beter?

“Uiteindelijk willen we gerecyclede materialen weer terugzien in nieuwe producten. Om dit te bereiken zou de samenwerkingen over de value chain, dus van afvalophaler tot recyclers, tot aan de product designers, beter moeten. Daarnaast is er een betere communicatie tussen de chemische industrie en de merken nodig. Wanneer de chemische industrie weet hoe de producten zijn gemaakt en welke materialen gebruikt zijn dan kan het product aan het einde van zijn levenscyclus gemakkelijker gerecycled worden. En kan de industrie hierop anticiperen. Ook het idee dat plastic alleen maar slecht is zou ik graag anders zien. Plastic voedselverpakking helpt bijvoorbeeld tegen voedselverspilling en vergroot de voedselveiligheid. Het sentiment in de antiplastic discussie zou ik graag willen omdraaien in een positieve discussie die gericht is op oplossingen.”


Waarom vinden er op het moment nog te weinig samenwerkingen in de industrie plaats?

“De chemische industrie is momenteel bezig met een transformatieproces. Samenwerking in de value chain is key. Men moet bereid zijn om kennis met elkaar te delen. Alleen zo wordt innovatie versterkt, kan meer plastic worden gerecycled en kan een circulaire economie zich sneller ontwikkelen.”

Delen

Journalist

Féline van der Linde

Related articles