European Media Partner
Wiebe Willig, algemeen directeur Henri Willig Kaas ETEN & DRINKEN

Drie vragen aan Wiebe Willig

Dankzij een boer uit Edam kreeg Henri Willig in 1975 veel groepen toeristen op zijn kaasboerderij. Na een grote renovatie waarbij twee rijksmonumenten zijn samengevoegd is afgelopen september de nieuwe kaasexperience geopend. Wiebe Willig licht toe hoe en wat er te beleven valt in de nieuwe kaasexperience.

Waarom moest er in Edam een kaasexperience komen?

“Zeg je Edam, dan zeg je kaas. De twee zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Toch was er nog geen plek waar het verhaal verteld werd. Mijn vader, Henri, heeft altijd een bijzondere band gehad met Edam en zijn grote droom was om het verhaal van de Edammer kaas in één van de oudste panden van Edam te vertellen. Afgelopen zomer hebben we dit eeuwenoude pand kunnen restaureren en ook zijn droom waar kunnen maken.” 


Wat heeft de experience te bieden?

“Wie in Edam woont of de stad bezoekt, moet het verhaal van de Edammer kaas leren kennen. Middels een audiotour kan iedereen in eigen tempo de experience doorlopen. Je ontmoet de boerin, de held van het verhaal. Zij is van oudsher verantwoordelijk voor het maken van de kazen en wist precies hoe ze die zo lekker mogelijk kon krijgen. Ook kom je langs onder andere de geschiedenis van de kaas, de wereldveroveraar en de schatkamer. Daarnaast is er een levensgrote koe die gemolken kan worden en leer je hoe je kaas moet maken én deze moet proeven. Het pand waarin de beleving zich bevindt stamt uit ongeveer 1500 en is één van de oudste panden van Edam. Het heeft een grondige renovatie ondergaan en is daarbij zoveel mogelijk in oude staat hersteld. Tijdens de renovatie gaf het pand allerlei geheimen bloot waarover bezoekers alles te weten kunnen komen.”


Jullie zijn opengegaan vlak voor de tweede intelligente lockdown. Hoe gaan jullie daar mee om?

“De experience is toegankelijk via slottijden, wat inhoud dat vooraf kaartjes moeten worden besteld. En verder is alles geheel volgens de COVID-19 maatregelen van de overheid georganiseerd. De experience is leuk voor jong en oud, uit binnen- en buitenland en is een perfect uitje voor bijvoorbeeld de kerstvakantie.”

Delen

Journalist

Féline van der Linde

Related articles