European Media Partner
Richard Sommer, Franchisenemer bij Straetus Incasso FINANCE

Drie vragen aan Richard Sommer Franchisenemer bij Straetus Incasso

In tijden van crisis is het op peil houden van de cashflow belangrijker dan ooit. Ondernemers werken hard en het is zonde als dat niet wordt beloond door facturen die op tijd betaald worden. Je kan uiteindelijk zo een domino-effect krijgen van betrokken partijen die de rekeningen niet meer kunnen betalen.  

Snelle en efficiënte incasso. Waarom is dit zo belangrijk?

“Snel, omdat de cliënt er om vraagt en efficiënt omdat we zaken graag correct en effectief incasseren. De doorloopsnelheid van het in behandeling nemen van een dossier tot aan uitbetaling van de factuur aan de cliënt is van belang. Wanneer er gas wordt gegeven op het moment dat een dossier snel in behandeling wordt genomen geeft dit een prettig signaal af aan de klant. Deze heeft immers hard gewerkt voor het geleverde product of dienst en dan is het fijn wanneer het incassobureau ook zijn best doet om de factuur zo snel mogelijk te incasseren en uit te kunnen betalen.” 


Waarom is het van belang om de cashflow en liquiditeit op orde te hebben?

“Waar veel bedrijven nu tegen aanlopen is het op peil houden van de cashflow, ook de ondernemer dient zijn huishoudboekje op orde te hebben. Zeker in deze roerige tijden kan het voorkomen dat een debiteur niet wil of kan betalen, maar de ondernemer of zijn onderneming zelf komt hierdoor wellicht ook in gevaar. En als dit een structureel probleem wordt kan het zelfs leiden tot een domino-effect in de keten waar hij / zij actief in is.”


Zijn de gevolgen van de coronacrisis in de praktijk al te merken?

“Wij merken dat er veel meer aandacht voor debiteurenbeheer is. Wat betreft de crisis merken wij wel dat de onrust toeneemt, echter de overheid steunt nog altijd veel bedrijven om die in stand te houden. Daarnaast zijn onder andere bancaire instellingen coulant geweest met het uitstellen van aflossingen, het verstrekken van leningen en het bieden van meer kredietruimte. Op een gegeven moment moeten ook deze achterstanden weer ingelost gaan worden. Ik ben dan erg benieuwd naar onze economische veerkracht en hoe wij daar mee om gaan in Nederland. Momenteel zijn het aantal faillissementen historisch laag, maar waar weinig aandacht naar uitgaat is het feit dat veel bedrijven noodgedwongen moesten stoppen en zich hebben uitgeschreven bij de KVK afgelopen jaar.”

Delen

Journalist

Féline van der Linde

Related articles