European Media Partner

Drie vragen aan Michiel de Haan

Iedere ondernemer verdient toegang tot snelle zakelijke financiering, zodat er direct geïnvesteerd kan worden in groei. De praktijk leert echter dat veel kleine ondernemers moeite hebben om via traditionele banken aan zakelijk krediet te komen. Precies daarom is de markt voor direct lending en andere non-bancaire financiering de afgelopen jaren zo sterk gegroeid.


Waarom moet een mkb-ondernemer eenvoudig een bedrijfslening kunnen aanvragen?

“Voor ondernemers is het essentieel om snel te schakelen als een kans zich voordoet. Bijvoorbeeld: een aannemer die een grote opdracht binnen sleept heeft en de bouwmaterialen moet voorfinancieren. Of een restaurant dat dankzij de versoepelingen weer op volle kracht kan draaien en een nieuwe voorraad of personeel nodig heeft. Je hebt als kleine ondernemer niet de luxe om wekenlang te wachten tot jouw financiering rond is, je moet direct stappen kunnen maken.”


Waar lopen ondernemers tegenaan bij het aanvragen van een zakelijke lening?

“Veel rompslomp en een klein slagingspercentage op een leningaanvraag. Sinds de financiële crisis in 2008 hebben veel partijen de eisen voor zakelijk krediet flink aangescherpt. Hierdoor komen veel mkb-ondernemers niet in aanmerking voor een lening wegens ontoereikende jaarcijfers of een onzekere kasstroom.” 


Waar moeten ondernemers op letten bij het aanvragen van een zakelijke lening?

“Duidelijke voorwaarden en flexibiliteit. Ik raad ondernemers altijd aan om een lening te kiezen waarbij je op ieder moment de optie hebt om volledig boetevrij af te lossen. Dit betekent dat je alleen betaalt zolang je de lening nodig hebt en niet ‘gevangen’ zit in een bindend contract. Kun je na enkele maanden het volledige leenbedrag terugbetalen? Dan is het enorm zonde als je daarvoor plots een extra premie moet betalen. Daarnaast zou ik ondernemers aanraden om altijd te lenen naar draagkracht, zodat je maandelijkse kosten behapbaar blijven - ook als het financieel even iets minder gaat. Een laatste tip? Controleer altijd wat andere ondernemers over een kredietverstrekker zeggen via Trustpilot of andere online reviews. Een onafhankelijke klantenscore is vaak de beste garantie dat je kiest voor een betrouwbare, duidelijke en eerlijke partij die zijn beloftes ook daadwerkelijk nakomt!”

Delen

Journalist

Féline van der Linde

Related articles