European Media Partner

Drie vragen aan Masi Mohammadi

Slimme technologieën dragen niet alleen bij aan fysieke intelligentie van het huis, maar ook aan sociale intelligentie. Toepassingen als het reguleren van de temperatuur, die stopt bijvoorbeeld bij 22 graden met verkoelen en verwarmen, zijn niet genoeg. In de toekomst is het ook mogelijk dat het huis aanvoelt dat oudere bewoners het in de winter warmer willen hebben, maar ook aanvoelt dat iemand dementeert. Masi Mohammadi, hoogleraar Smart Architectural Technologies aan de TUe en lector Architecture in Health aan de HAN, licht toe.

Wat zijn slimme huizen en wat voor rol heeft design hierin?

“Een slim huis is in mijn ogen niet alleen gericht op fysieke intelligentie, maar vooral ook gericht op sociale intelligentie. Het gaat dus niet alleen over een alarmsysteem, maar onder andere ook over in welke wijk je huis staat, hoe ver de apotheek is en wie er voor de deur staat. Een goed design van een huis kan er zelfs voor zorgen dat een techniek toepassen overbodig wordt. Een goed design versterkt de slimheid van het huis. Wat ik in de praktijk veelal zie, is dat het huis of een goed design of slimme applicaties heeft, maar niet beide, waar het design de context creëert waarin de slimheid van het huis zich kan ontplooien.”


Hoe kunnen slimme huizen bijdragen aan onze gezondheid?

“Een slim huis is zelfs nog meer dan fysiek en sociaal intelligent. Gezelligheid, veiligheid en geborgenheid geven allemaal rust en dragen bij aan een goede gezondheid. De bijdrage aan de gezondheid van de mens vindt naar mijn mening plaats in drie gradaties, namelijk de slimme woning die als hulpmiddel assisteert in het dagelijks leven van de mensen, gezond gedrag stimuleert zoals bewegen en sociaal contact en ten slotte als medicijn om onze gezondheid te helpen bevorderen. Voorbeelden hiervan zijn een koelkast die de boodschappen doorgeeft en bij mooi weer kan een slim huis de bewoner aanmoedigen om naar buiten te gaan voor een wandeling. Door het focussen op wat bewoners, met name ouderen, nog wél kunnen en niet blindstaren op wat zij niet meer kunnen, kan een slimme woonomgeving helpen bij vermindering van het gebruik van medicijnen.” 


Welke voordelen brengt het met zich mee?

“Het belangrijkste in de ontwikkeling van slimme huizen vind ik het empoweren van de bewoner. We willen ouderen langer laten thuiswonen en een slim huis, dat mensen ‘begrijpt’ en hun zowel ondersteunt als stimuleert in het dagelijks leven, kan daarvoor zorgen.” 

Delen

Journalist

Féline van der Linde

Related articles