European Media Partner

Drie vragen aan Marion op de Haar-Spoelma

De stugge werkwijze vroeger en de aandacht die de schuldenproblematiek in Nederland heeft, maken dat incasso best een slecht imago heeft. Echter, een goed incassobureau dat op een sociaal verantwoorde manier incasseert kan bedrijven juist ontzorgen en conflicten oplossen en voorkomen.

Er heerst een vrij negatief beeld over incassobureau, hoe kan dat?

“Bij incasso heerst vaak het beeld van dreigbrieven, ontoelaatbare praktijken en boetes. Maar incasso is door de jaren heen zeer goed ontwikkeld en het roer is echt wel om. Kort en goed: als je iets koopt moet je het betalen. Incasso helpt bij het betaald krijgen van openstaande facturen. Eigenlijk is sprake van ‘credit control’. Je wilt controle over je kredieten, want dat zijn openstaande facturen feitelijk. Een goed incassobureau helpt daarbij.”


Wat maakt een incassobureau goed?

“Je kan een goed incassobureau herkennen aan een keurmerk (keurmerk SVI, SRCM of het Incasso Keurmerk) of aan verbondenheid met een gerechtsdeurwaarderskantoor. Het is belangrijk dat een incassobureau transparant en op verantwoorde wijze communiceert met alle partijen, zich houdt aan wet- en regelgeving (zoals de standaard voor incassokosten) en derdengelden beschermd heeft. Als jij iets verkoopt wil je natuurlijk dat het betaald wordt, echter als de schuldenaar het niet (meer) kán betalen dan heeft het geen zin om kostenverzwarende maatregelen te nemen. Wij proberen altijd om de klantvriendelijkheid van onze opdrachtgevers in onze incassowerkzaamheden door te zetten, het gesprek aan te gaan en op één lijn te komen met de debiteur. Natuurlijk nemen we maatregelen als men nalatig blijft met de betaling of niet meewerkt. Denken in oplossingen is het allerbelangrijkst want soms komen andere zaken aan het licht, zoals een klacht of een dubbel gestuurde factuur.”


Maar waarom kan een bedrijf niet gewoon zelf credit control uitvoeren?

“Net als op het gebied van ICT is het efficiënter om credit control (debiteurenbeheer) aan een professional over te laten. Hij staat tussen partijen in en kan bemiddelend incasseren met menselijke maat. Bovendien beschikt hij over specialistische software en getraind personeel. Een incassobureau dat past bij je bedrijf kan je structureel ontzorgen en dat is zeer waardevol. Met grip op je openstaande facturen, kan je focussen op de core business.”

Delen

Journalist

Marjon Kruize

Related articles