European Media Partner

Drie vragen aan Koen Klooster, directeur bij Karbonik

Duurzaam verwarmen wordt steeds populairder, maar deze ontwikkeling gaat nog niet snel genoeg, volgens Koen Klooster van Karbonik. Hij legt uit hoe we onze huizen slimmer en duurzamer kunnen verwarmen met carbon. 


Koen Klooster, directeur bij KarbonikWat is verwarmen met carbon? En hoe draagt dit bij aan een duurzamer milieu?

“De meeste huizen hebben nu nog radiatoren die met een gas CV worden verwarmd. Door luchtcirculatie wordt hiermee de gehele ruimte verwarmd. Wij maken met onze verwarmingsproducten, zowel een folie als verf, gebruik van koolstof. Net als bij de zon, worden hiermee eerst de objecten en pas secundair de lucht verwarmd. Zo kun je heel gericht verwarmen. Dit draagt op twee manieren bij aan het milieu: doordat het systeem elektrisch is kan het helemaal gevoed worden door groene stroom. En door gericht verwarmen kun je je energieverbruik met veertig procent of meer verminderen.”


Waarom is deze manier van verwarmen nog niet heel bekend bij de mensen?

“Dat komt onder andere doordat wij, Nederland, van origine een olie en gas land zijn. Verwarming door gas is voor ons de norm. Daarnaast is het lastig installateurs over te halen om de huizen anders te gaan verwarmen. We hebben nog altijd te weinig woningen en dan is het heel gemakkelijk om de huizen te verwarmen langs de weg die we al kennen. Wel zien we dat door de energietransitie er veel meer aandacht voor onze manier van verwarmen is. Maar dat kan wat mij betreft nog wel wat meer en sneller.”


Wat zijn de voordelen van verwarmen met carbon?

“Door op deze manier je huis te verwarmen kun je kosten besparen op de aanleg, die niet duur is, je verbruikt minder energie waardoor je stookkosten minder zijn en  verwarmen met carbon is onderhoudsvrij.”

Delen

Journalist

Féline van der Linde

Related articles