European Media Partner
Jeroen de Muijnck, Managing Director bij Sectra Communications DIGITALISERING

Drie vragen aan Jeroen de Muijnck

Veel bedrijven zijn overvallen omdat er ineens thuisgewerkt moest worden door de coronacrisis. Het zorgen voor een beveiligde werkomgeving thuis wordt daarbij vaak overgeslagen. Toch is dat niet verstandig, want je werkt met gevoelige bedrijfsinformatie, die door derden voor andere doeleinden gebruikt kan worden.  


Waarom moet er veilig thuis gewerkt worden?

“Je kan het risico lopen dat werknemers onbewust niet netjes met de bedrijfsgevoelige data omgaan. Wanneer anderen zich illegaal toegang verschaffen tot je data, kan dit grote gevolgen hebben voor het bedrijf. Zo kan een concurrent bijvoorbeeld met een belangrijke offerte meekijken en op basis daarvan besluiten een lagere prijs aan te bieden. Een ander voorbeeld is dat criminelen via de pc van de werknemer ransomware installeren op je servers.” 


Heb je tips om veiliger thuis te werken?

“Zorg voor een goede virusscanner, betaal je licenties en voer de updates uit van het operating system van je computer, tablet of laptop en alle apps die je erop hebt draaien. Laat je computer niet continu aanstaan maar sluit deze af na werktijd. Gebruik zakelijke apparaten, ook de smartphone, alleen voor werkgerelateerde doeleinden en leen deze niet uit aan derden. Maak daarnaast voor de verbinding naar het bedrijfsnetwerk gebruik van een VPN (virtueel particulier netwerk) tunnel. Voor elke portemonnee is er tegenwoordig een gepaste VPN-verbinding.”


Wat maakt veilig thuiswerken moeilijk? 

“Het is best ingewikkeld. Niet elke werknemer heeft kennis van IT gerelateerde zaken. De techniek kan soms in de weg zitten, dan hebben de beveiligers niet goed hun best gedaan. Er moet namelijk een balans zijn tussen veiligheid en gebruiksvriendelijkheid. Zo is iedereen aan het begin van de coronacrisis Zoom gaan gebruiken, omdat dit heel gebruiksvriendelijk is, maar later ontstonden er discussies over de veiligheid. Daarnaast ontbreken de spontane meetings, bijvoorbeeld bij het koffieautomaat. Deze zorgen voor creativiteit en dat gaan we op de lange termijn missen. Dat vind ik persoonlijk erg jammer.” 

Delen

Journalist

Féline van der Linde

Related articles