European Media Partner

Drie vragen aan Dr. Ir. Mark de Bruijne

Niets doen is geen optie, volgens Mark de Bruijne. Vele sectoren worden geraakt door het coronavirus. Echter, sommige bedrijven worden minder geraakt dan andere bedrijven. Het is nu van belang om bestaande posities te versterken of nieuwe posities op te nemen in bedrijven die tegen een stootje kunnen.


Hoe opereren jullie, als vermogensbeheerder, tijdens de coronacrisis?

“Ik lees vaak dat je moet stilzitten als je geschoren wordt. Een wel bekende beurswijsheid. Daar ben ik het deels mee eens. Over de hele linie gaan de koersen hard onderuit maar in sommige sectoren (denk aan telecom, farmacie, IT en verzekeraars) vinden wij de reactie overdreven. Wij verwachten in die hoek niet al teveel problemen qua omzet en qua schuldpositie. Waardoor de kans op het doorgaan van de dividendbetaling erg groot is. Dit zal niet voor alle bedrijven gelden. Het is daarom juist nu de tijd om kritisch naar je portefeuille te kijken.”


Maken jullie, als vermogensbeheerder, gebruik van de huidige markt om posities te kopen of te verkopen?

“Wij zijn de laatste weken enorm actief in zowel offensieve als defensieve portefeuilles. In de offensieve portefeuilles wordt actief geherbalanceerd, waarbij posities die de laatste weken te hard zijn afgestraft worden bijgekocht naar de modelweging. Daarnaast zijn een aantal nieuwe posities opgebouwd. Voor defensieve portefeuilles hebben wij een aantal obligatiefondsen verkocht omdat wij meer kansen zien in individuele bedrijfsobligaties. De koersdaling is hier zeer heftig geweest en biedt momenteel legio kansen.”

 

Hebben we de bodem bijna bereikt?

“Daar kunnen we nog niets zinnigs over zeggen. Wel dat de waarderingen extreem interessant zijn en dat dit voor de lange termijn voor beleggers uitgelezen kansen zijn. Voor de korte termijn hangt nu alles af van de mate van verspreiding van het virus. Wie daar doorheen kan kijken kan momenteel zeer mooie koopjes doen.”

Delen

Journalist

Féline van der Linde

Related articles