European Media Partner
Anke Koopmann, Communicatieadviseur bij Studiekeuze123 EDUCATIE & CARRIÈRE

Drie vragen aan Anke Koopmann

Er is een enorm aanbod aan studies in Nederland. Elk jaar moeten dan ook vele jongeren, of ouderen die op latere leeftijd beginnen met een studie, een keuze maken. Maar hoe maak je de juiste keuze? Anke Koopmann van Studiekeuze123 licht toe. 

Waar moeten jongeren op letten bij een studiekeuze?

“Ik krijg heel vaak te horen dat het zo lastig is om grip te krijgen op de studiekeuze. Toekomstige studenten zien door de bomen het bos niet meer. Het werken volgens een aantal stappen kan daarbij dan helpen. De eerste stap is het ontdekken van wie je bent, wat je leuk vindt en wat je bijvoorbeeld van de studie of zelfs een toekomstige baan verwacht. In de tweede fase vergelijk je echt de opleidingen en steden met elkaar. Wat zijn bijvoorbeeld de baankansen per studie. Ten slotte, maak je de keuze voor een studie.” 


Welke informatie is daarbij handig om te gebruiken?

“Gebruik in ieder geval betrouwbare bronnen, vooral als je je online oriënteert. Bekijk ook altijd de website van de onderwijsinstelling zelf. Vergelijk ook meerdere opleidingen en bekijk hoe tevreden studenten zelf over de opleiding zijn in de resultaten van de Nationale Studenten Enquête. Informatie van één bron is nooit voldoende. Verzamel altijd informatie van meerdere bronnen, dus van meerdere instellingen en bijvoorbeeld van de Nationale Studenten Enquête. Daarnaast is het bezoeken van (online) open dagen een goede manier om aan informatie te komen, maar ook om (online) sfeer te proeven.”


Wat voor effect heeft de coronacrisis gehad op de studiekeuze van studenten?

“Er wordt op dit moment nog onderzoek naar gedaan. Maar wat uit eerder onderzoek blijkt is dat de studenten die zich voorafgaand aan de studie het meeste hebben georiënteerd ook minder snel uitvallen. Het advies, in het algemeen, is ga langs bij de onderwijsinstellingen tijdens de oriëntatie. Op dit moment is dat lastig en vinden veel voorlichtingsactiviteiten online plaats. Daarnaast speelt ook het feit mee dat het onderwijs zelf nu ook veel online is georganiseerd. Of er effecten zijn moet nog blijken.”

Delen

Journalist

Féline van der Linde

Related articles