European Media Partner

‘Door het gebruik van UV-C licht wordt een virus als het ware gecastreerd’

Het steriel houden van bedrijven in de farmaceutische industrie heeft twee doeleinden: het beschermen van het product en het beschermen van de mens. Gebouwen moeten hier dus goed op zijn ingericht.

Voor een product in de farmaceutische industrie is het van groot belang dat de productkwaliteit gewaarborgd wordt. “Onnodige verontreiniging door micro-organismen die door de lucht zweven tijdens het mixen, transporteren en verpakken van producten moet koste wat het kost vermeden worden”, stelt Fahmi Yigit, expert op het gebied van luchtreiniging. “Zo’n product mag absoluut niet verontreinigd zijn, want een patiënt neemt het product in. Stel er zit nog verontreiniging vanuit de lucht op, dan kan dat enorme gevolgen hebben.”


Daarnaast zijn we ons sinds corona ook steeds meer bewust geworden van het belang van ventilatie en het schoonhouden van gebouwen. “Want”, zo stelt Yigit, “in zo’n gebouw zijn natuurlijk ook mensen aanwezig waarvan je wilt voorkomen dat ze elkaar besmetten. In de meeste farmaceutische bedrijven zijn de productieruimten meestal al voorzien van HEPA-filters, maar deze zijn te omslachtig voor bijvoorbeeld kantoren of bedrijfskantines.”


Toen het coronavirus de kop op stak werd daarom naarstig gezocht naar alternatieven, vertelt Yigit. “Die werd gevonden in de UV-C gebaseerde UVPE technologie. Hierbij worden UV-C Modules in de ventilatiekanalen geplaatst. UV-C is licht met de kracht van de zon en heeft de eigenschap dat het, het DNA van cellen kapot kan blokkeren. Hierdoor wordt de cel als het ware gecastreerd. Dat betekent niet dat de cel het lichaam niet meer kan binnendringen, maar wel dat deze zich in het lichaam niet meer kan delen. Het virus is daardoor niet meer infectieus.”


Echter, het gebruik van UV-C licht moet wel gecontroleerd gebeuren. “UV-C licht is schadelijk voor de ogen en huid en mag dus niet in het directe blikveld geplaatst worden. Dan kan je het puur in de ventilatiekanalen zetten, maar alleen dat is niet effectief omdat de lucht er dan te snel langs schiet. UV-C licht werkt pas vanaf een bepaalde dosis, dus heb je sterkere lampen of een gepatenteerd, innovatief systeem nodig. Daarom zijn er nu systemen met meerdere kleine kamertjes waarbij twee echte lampen samenwerken met tien reflectielampen. Samen leveren deze genoeg kracht om vanuit het ventilatiekanaal, en dus uit het blikveld, de lucht naar de ruimte vrij te houden van virussen. Door deze technologie te gebruiken in combinatie met HEPA-filters kan je een ruimte volledig vrijhouden van stof, bacteriën, schimmels, virussen en andere onzuiverheden. Het UV-C systeem is naar gelieve aan en uit te zetten, dus kosten lopen pas bij gebruik waardoor onderhoud ook pas om de 3-4 jaar nodig is.”

Delen

Journalist

Marjon Kruize

Related articles