European Media Partner

Domotica in je eigen domein

Als je bij de tijd wil blijven, in een periode vol veranderde technologieën die ons dagelijks leven al volop beïnvloeden, is het natuurlijk ook zaak dat je de technologische hacks toepast in de persoonlijke leefomgeving. Denk dan aan voordeuren die openen en sluiten met een simpele vingerafdruk, verlichting die vanzelf aanspringt in huis als het buiten begint met schemeren of een tuin die besproeid wordt terwijl je met vakantie bent. Met domotica is niets meer ondenkbaar.

“Domotica, ook wel smart living genoemd, zorgt ervoor dat alle processen in een ruimte geautomatiseerd kunnen worden door het toepassen van elektronica,” vertelt Bart van Wijk, interieurarchitect. “De term klinkt heel nieuw en mensen denken ten onrechte dat het enorm ingewikkeld is om domotica te laten installeren in de eigen woning, maar dat is absoluut niet het geval. Het is een software, een besturingssysteem, wat binnen één dag al geïnstalleerd kan zijn. Wel wordt het meestal op maat gemaakt, en hoe dat uitpakt dat hangt natuurlijk af van het budget en de wensen die je zelf hebt.”

 

Domotica bestaat al ruim dertig jaar, maar waar het in de beginperiode nog vooral in kantoorruimtes werd toegepast om veilige situaties te creëren is het nu vanuit een gevoel van comfort en gemak waarmee domotica wordt ingezet in particuliere woningen. “Als domotica goed aangesloten is mag je niet merken dat het geplaatst is, maar als je na twee weken het systeem weer uitschakelt mis je het gemak toch wel heel erg snel.”


De voorzieningen die met domotica samen kunnen werken zijn er volop, van verwarmingssystemen, airco-installaties, zonwering, verlichting tot beveiligingssystemen. 

 

“Gordijnen kun je er vanzelf mee open en dicht laten schuiven. Ook kun je bepaalde sferen oproepen met je persoonlijke instellingen en de leefruimte past zich vervolgens daarop aan, handig als je visite krijgt. En om nog een stapje verder te gaan, sensoren in huis kunnen zelfs in de gaten krijgen dat er een raam wordt opengezet waarop de verwarming ook direct lager gezet wordt. In dat laatste geval hoef je zelf dus geen handeling meer te verrichten en is het vooral praktisch gemak. Daarnaast ondersteunt domotica ook een duurzame gedachte, je kunt per kamer het energieniveau instellen en zo krijg je een beter inzicht in je persoonlijke energie verbruik.”

 

Tegenwoordig worden ook huishoudelijke apparaten gekoppeld aan domotica zoals koffiezetters, koelkasten, magnetrons en ovens. Deze apparaten worden aangestuurd via een smartphone en een tablet, waarbij het niet uitmaakt waar de gebruiker van de woning zich bevindt. “Een koelkast die weet dat de melk en boter bijna op zijn en deze vervolgens automatisch bijbestelt is wel weer een nieuwe stap in de ontwikkelingen die ik persoonlijk erg handig vindt.” Maar veiligheid blijft ook een handig aspect van domotica. “Het heeft enorme voordelen, je kunt altijd dubbelchecken of het gas wel uitstaat, of je het dakraam hebt dicht gedaan. En als je er niet bent, kun je vanaf een andere locatie toch met één druk op de knop alles in je woning uitschakelen of dichtdoen. Ook kun je via de smartphone op locatie bekijken wat er in huis gebeurt. Je kunt de voordeur direct beantwoorden als iemand aanbelt en via de videophone spreek je rechtstreeks een boodschap door.”

Feit

Domotica, ook wel smart living genoemd, zorgt ervoor dat alle processen in een ruimte geautomatiseerd kunnen worden door het toepassen van elektronica. Domotica bestaat al ruim dertig jaar, in de begin periode werd het vooral in kantoorruimtes toegepast om veilige situaties te creëren. Tegenwoordig wordt domotica ingezet voor meer comfort en gemak in particuliere woningen.

Delen

Journalist

Sylvana Terlage

Related articles