European Media Partner

Doekle Terpstra: Steden worden slimmer

Onze steden veranderen. Dat gebeurt sneller dan we denken en vaak zonder dat we er iets van zien of merken. Talloze sensoren nemen waar hoe bewoners, ondernemers en bezoekers zich binnen de stad bewegen, wat ze doen en waar ze behoefte aan hebben. De fysieke infrastructuur reageert op die informatie - en daar merken we wél iets van. Doordat verschillende systemen met elkaar communiceren, neemt de kwaliteit van wonen, werken en ontspannen in de stad toe. We verplaatsen ons sneller en comfortabeler. We creëren economische groei. En ondertussen wordt het leven in de stad steeds duurzamer. 

U kent vast wel de ‘artist’s impressions’ van toekomstige steden. Gebouwen hebben de meest uitzinnige vormen, vreemdsoortige apparaten bepalen het straatbeeld en de bewoners verplaatsen zich bij voorkeur door de lucht. De technieksector is weliswaar druk bezig met innovatie, maar niet met dergelijke futuristische dagdromen. Integendeel; het slimmer maken van steden is gebaseerd op systemen die praktisch toepasbaar zijn en concrete voordelen bieden voor mensen en bedrijven. Onze slimme technieken zijn gericht op de reële uitdagingen in snelgroeiende steden. Denk aan geavanceerde rioolsystemen die ervoor zorgen dat bij extreme regenbuien (die steeds vaker voorkomen) de straat niet meer blank staat. Of aan lantaarnpalen die hun lichtsterkte afstemmen op de verkeersdrukte en daarnaast geluidsniveau en luchtkwaliteit meten, camerabeelden maken en elektrische auto’s opladen. 


Steden verbruiken én produceren steeds meer energie. Een slim energienetwerk (‘smart grid’) kan ervoor zorgen dat een bedrijf in de ene wijk gebruik maakt van de elektriciteit die huishoudens in een andere wijk opwekken met hun zonnepanelen. Verkeersregelsystemen voorkomen files. Sensoren bij bruggen en tunnels signaleren tijdig dat er onderhoud nodig is, zodat er geen storingen en vertragingen ontstaan. 


Slimme technologie kan ons helpen op gebieden als mobiliteit, afvalinzameling, duurzaamheid en circulariteit, veiligheid en zorg. Connectivity, internet-of-things en sensoring zijn relatief nieuwe technieken, maar de bedrijven die zijn aangesloten bij Techniek Nederland passen ze al iedere dag in de praktijk toe. De smart city is geen futuristisch fenomeen, maar een omgeving waar we nu al in rondlopen. 


Slimme steden bieden ook economische mogelijkheden, voor werknemers en bedrijven. Jonge technici met kennis van ict en digitalisering hebben een uitstekend loopbaanperspectief. Ook voor ondernemers liggen er enorme kansen. Door te investeren in de ontwikkeling van smart cities kunnen we dan ook sterker én groener uit de huidige crisis komen.


Bij het slimmer maken van onze steden zijn samenwerking en co-creatie essentieel. Ik vind het mooi om te zien dat er overal ecosystemen ontstaan waarin techniekbedrijven samen optrekken met gemeenten, burgers, wetenschappers en softwareleveranciers. 


Deze campagne laat een groot aantal aansprekende ontwikkelingen zien die plaatsvinden in de steden van vandaag. Ik denk dat de voorbeelden een inspiratie zijn voor wie nu al de weg kent in de smart city, maar óók voor iedereen die er voor het eerst rondloopt. 


Doekle Terpstra, Voorzitter Techniek Nederland


Delen

Journalist

Related articles