Sommige gezondheidsaandoeningen kunnen onopvallend ontstaan. Kanker wordt in veel gevallen te laat ontdekt. Meestal merk je nog niets van een kleine tumor in je lichaam. Soms zijn er vage symptomen aanwezig. Echter hoeft dit niet zo te zijn. Daarom is het verstandig om je lichaam op eventuele afwijkingen te controleren. Bekijk je borst en check op eventuele knobbels of rare vormen. Het is ook handig om na elk toiletbezoek je ontlasting te controleren. Zwarte, bloederige en potloodvormpje ontlasting kan namelijk een teken van darmkanker zijn. Ook huidkanker komt veel voor. Controleer daarom regelmatig je huidoppervlak. Zie je verdachte moedervlekken? Wacht dan niet te lang met een bezoekje aan de huisarts.
Waarom elke periode op tumoren controleren?
Een tumor kan langzaam groeien. Door de langzame groei, merk je in het begin nog niks. Als je ziek wordt, kunnen er al uitzaaiingen aanwezig zijn. Het is dan zeer lastig om de ziekte te genezen. Soms is genezing helemaal niet meer mogelijk. Kanker moet op tijd ontdekt worden, omdat je overlevingskansen dan toenemen.
Symptomen die op de aanwezigheid van een tumor kunnen wijzen
Er zijn veel verschillende soorten kankers. Deze kankers komen op verschillende plaatsen in het lichaam voor. In elk orgaan kan kanker ontstaan. Ook de botten, de huid, de mond, de neus, ogen en de geslachtsorganen kunnen tumoren bevatten. Wees alert als je met een van de volgende symptomen te maken krijgt:
- Pijn aan de slokdarm en moeite met slikken
Als je eten in je keel blijft steken en je een prop in je keel voelt, dien je alert te zijn. Het kan onschuldig zijn, maar het kan ook een teken van een ernstige aandoening zijn. Pijn en een brandend gevoel in de slokdarm kunnen op slokdarmkanker wijzen. Ook een brok in de keel, welke lang aanhoudt, kan op een tumor in de slokdarm wijzen. Bezoek daarom altijd de huisarts bij een brok en pijn in de keel.
- Schijf, verdikking of knobbel
Controleer je lichaam regelmatig op vreemde knobbels. Ook schijven en verdikkingen kunnen op een tumor wijzen. Zijn de lymfeklieren opgezet en houdt dit lang aan? Ga dan langs de huisarts. Voel je een knobbel op je been, borst of in je lies? Laat dit dan ook altijd onderzoeken. Bij elke verdachte knobbel moet je snel actie ondernemen. Een knobbel kan een vetbultje, cyste of andere onschuldige aandoening zijn. Sommige knobbels zijn kwaadaardig.
- Bloedingen: Bloed in urine of ontlasting
Onverklaarbaar bloedverlies kan een teken van iets kwaadaardigs zijn. Denk aan donker/zwart bloed bij de ontlasting, bloed in de urine of onverklaarbaar vaginaal bloedverlies. Ook slijm bij de ontlasting, een vreemde kleur ontlasting en een onregelmatig ontlastingspatroon kunnen een waarschuwingssignaal zijn.
- Onverklaarbaar gewichtsverlies en moeheid
Ben je langdurig moe, zonder duidelijke rede? Val je ineens snel af, terwijl je niet op dieet bent of minder eet? Trek dan altijd aan de alarmbel. Laat een kwaadaardige tumor eerst uitsluiten.
- Vreemde moedervlekken
Moedervlekken zijn heel normaal. Soms kunnen ze afwijken. Denk aan een vreemde kleur, grillige vorm, grote zwarte moedervlek of bloedende moedervlek. Ze kunnen soms in een melanoom veranderen, een agressieve vorm van huidkanker.
AnalyseNederland.nl is een online vergelijkingsplatform gericht op Nederlandse consumenten. Het is ons doel om Nederlandse consumenten te helpen bij het vinden van de beste producten en diensten. Je vindt al onze product analyses in de verschillende categorieën;
I don’t think the title of your article matches the content lol. Just kidding, mainly because I had some doubts after reading the article.