European Media Partner

Dit jaar zetten we Nederlandse kaas in de hoofdrol met kerst

Als er iets bij de Nederlandse cultuur past dan is het wel kaas. Nederlanders eten gemiddeld 20 kilogram kaas per persoon per jaar. Veel van deze kaas zal via de bekende boterham naar binnen gaan, maar Nederlandse kaas is ook uitermate geschikt om luxe gerechten mee te maken. De komende bijzondere kerstperiode is hiervoor het perfecte moment.

Kaas is een ontzettend veelzijdig product en zeker omdat veel kaasproducenten voor microbieel stremsel kiezen past kaas ook heel goed in vegetarische gerechten, vertelt kaaskenner Dianne Philipsen. “We kennen natuurlijk de traditionele Nederlandse koekazen zoals jong, belegen en oud. Maar tegenwoordig zijn er ook veel meer exotische varianten te vinden. Kaas gemaakt van geiten- of schapenmelk of een combinatie ervan. En er worden steeds meer kazen ontwikkeld met diverse kruidentoevoegingen, zoals fenegriek, lavendel, rozemarijn-, tijm, groene of rode pesto en lekker pittige chili. Deze kazen geven allemaal een bijzondere twist aan je gerechten. En kaas is gemakkelijk te verwerken in de gerechten. Denk bijvoorbeeld aan het snijden, schaven, raspen, krullen, smelten of bakken van kaas.” 
Uiteraard mag kaas niet ontbreken bij het kerstontbijt of lunch. Philipsen: “Verwerk eens groene en rode pestokaas in een omelet, op je croissant of in een hartige ham-kaas muffin met groente. Een gezellig hoofdgerecht is natuurlijk kaasfondue, maar het is ook heel erg geschikt voor bij de borrel. Je maakt het extra bijzonder door de kaasfondue in een broodbol te serveren. Traditionele Nederlandse kaasfondue wordt gemaakt door een combinatie van jonge en oude koekaas in wat kirsch en witte wijn te smelten. Makkelijk om te maken en echt verrukkelijk. Je kunt natuurlijk ook voor één kaassoort kiezen.” Denk bijvoorbeeld eens aan een kaasfondue van oude schapenkaas, dat is net even wat pittiger.


“En wat dacht je ervan om dit jaar te gaan racletten in plaats van te gourmetten. Dat is net zo leuk en toch even wat anders. Lekker met wat chips uit de Hoekse Waard, augurken, voorgekookte champignons of broccoli en groene appel. Een lekker voorgerecht hierbij is een kaassoep. Met bouillon, 200 gram geraspte oude kaas, wat room en een beetje prei tover je in een handomdraai een smaakvol vegetarisch voorgerecht op tafel. Voor de liefhebber van pasta met Parmezaanse kaas hebben we nog een geweldige tip. Maak eens een wollige pasta gemaakt met oude schapenkaas!” Ook met een Nederlandse kaas kan zo’n bijzonder gerecht gemaakt worden. 


Een kaasplank is heerlijk bij de borrel, maar kan ook perfect als dessert dienen, aldus Philipsen. “Wanneer je het ook eet, een kaasplank moet natuurlijk wel mooi aangekleed zijn. Dat doe je door de kaasplank op te maken met noten, gedroogde vijgen, abrikozen, kletzenbrood, wat druiven en natuurlijk luxe kaasdips en een lekker warm stokbrood erbij. Qua hoeveelheid moet je ongeveer 80 tot 100 gram kaas per persoon aanhouden (exclusief de overige producten). Het is natuurlijk aan jezelf om te bepalen hoeveel kazen je op een plankje legt, maar gemiddeld houd je vier verschillende kazen aan.” Varieer met melksoorten en leeftijden van kazen. 


“Als je bij het hoofdgerecht al wijn gedronken hebt, dan zou je die door kunnen drinken bij de kaasplank. Zorg dat je dan voor een lichtere wijn kiest, want tannine uit wijn kan een ander smaakeffect geven. Rode port is over het algemeen heerlijk bij kaas. Maar als je echt iets anders wilt, is Limoncello crème een verrassend lekkere optie. Deze smaakt bijvoorbeeld heerlijk bij de wat belegen en oudere kazen. En zeker als je dit jaar je jaarlijkse vakantie in Italië hebt gemist, heb je hiermee natuurlijk een prachtig drankje om de feestmaaltijd mee af te sluiten. Een smakelijke kerst gewenst.”

Delen

Journalist

Féline van der Linde

Related articles