European Media Partner

Discrete persoonsalarmering

Wanneer iemand ouder wordt nemen de zorgen omtrent valgevaar vaak enorm toe. De senioren zelf maken zich misschien niet zo druk, zeker als zij nog vitaal zijn en alles nog zelf kunnen doen, maar hun kinderen doen dat vaak wel. En dat is niet geheel zonder reden, zeker als vader of moeder alleen woont.

Volgens het CBS overlijden er iedere dag 10 mensen aan de gevolgen van een val. Veel van hen zijn 65+, en in sommige gevallen had dit overlijden voorkomen kunnen worden. “Als een oudere ten val komt en bijvoorbeeld een heup breekt, dan kunnen ze niet meer overeind komen”, stelt Wil Wintjens, directeur van SafetyTracer. “Men blijft dan op de grond liggen tot ze gevonden worden. Dat kan een paar uur duren, maar in sommige gevallen ligt de oudere dagenlang op de grond. Hoe langer dat duurt, hoe gevaarlijker natuurlijk. De oudere kan uitdrogen, onderkoeld raken en uiteindelijk hierdoor komen te overlijden. Persoonlijke alarmering kan dit tegengaan.”


Echter, veel ouderen zien het niet zo zitten om een grote rode knop om hun nek te dragen. Zij vinden zichzelf helemaal niet oud en zien dit idee dus echt niet zitten. “Voor deze ouderen zijn horloges met valdetectie en een alarmknop de uitkomst”, stelt Wintjens. “Deze horloges zien er niet anders uit dan andere horloges, maar hebben wel extra functies, zoals een simkaart, waarmee gelijk contact gelegd kan worden met de kinderen of de hulpdiensten. Als een oudere dan iets overkomt, binnen- of buitenshuis, kunnen ze makkelijk alarm slaan. De kinderen kunnen deze aanschaffen voor hun ouders, zodat ze zelf gerustgesteld kunnen worden.”


Zeker nu met de coronacrisis is het voor kinderen erg belangrijk dat hun ouders snel alarm kunnen slaan. “Zelf mogen ze niet meer op bezoek en gaan ze minder vaak langs, dan is het fijn om zeker te weten dat ze met hun horloge makkelijk alarm kunnen slaan.”

Delen

Journalist

Marjon Kruize

Related articles