European Media Partner

Digitalisering in het onderwijs

De digitale revolutie raakt ons allen, de arbeidsmarkt implementeert massaal digitale werkwijzen en goed voorbereid zijn op deze manier van werken is cruciaal. 

“Leerlingen moeten vaak de materie leren van mensen die zelf ook de technologie niet begrijpen. Er is behoefte aan een professionaliseringsslag”

En dat begint in het onderwijs, als het ligt aan Dieter Möckelmann, voormalig geschiedenisleraar en nu al jaren zelfstandig ondernemer met als specialisme een ambassadeur te zijn voor digitalisering in het onderwijs. De volledige twintig jaar van zijn actieve loopbaan in de richting van onderwijs heeft Möckelmann een fascinatie gehad voor technologie en hoe dit in te zetten in het onderwijs. Want het kan beter, vindt hij. 

Möckelmann handelt vanuit de centrale vraag: ‘hoe help je leerlingen verder?’. In deze tijd is het daarom onoverkomelijk om te denken over digitalisering in het onderwijs. Toch schiet het leraren vaak te kort aan kennis en expertise om leerlingen effectief voor te bereiden op de digitale samenleving, vertelt Möckelmann: “Leerlingen moeten vaak de materie leren van mensen die zelf ook de technologie niet begrijpen. Er is behoefte aan een professionaliseringsslag.” 

Wat die professionaliseringsslag vaak in de weg staat is de repetitieve aard van het leraarschap, iets dat veel leraren ook prettig vinden: “Het onderwijs leent zich er niet voor ieder jaar te experimenteren met haar methoden, omdat volledige generaties daar de dupe van kunnen worden. Toch is het belangrijk te erkennen dat we nu in een tijd leven waarbij de oorspronkelijke vaste vorm van de kern van het onderwijs, namelijk informatie, vloeibaar is geworden.” 

Het is daarom volgens Möckelmann van belang dat leraren zich opleiden in de digitale terminologie en werkwijzen, zodat zij nieuwe generaties naar behoren kunnen opleiden. Want hoe leren we leerlingen bijvoorbeeld omgaan met het vinden van de juiste bronnen in een digitaal speelveld? Hoe richten we onderwijs gepersonaliseerd in? Dit zijn vraagstukken waar leraren zich over moeten buigen. Ondanks dat de discussie al gestart is, hoopt Möckelmann met zijn lezingen en evenementen leraren verder klaar te stomen voor het digitale tijdperk.”


Feit

- Al sinds 1998 is Dieter Möckelmann actief in het onderwijs

- The 21st century skills omvatten de manier van leren in de 21e eeuw

- Vier van de elf vaardigheden uit de 21st century skills zijn ICT-gericht


Delen

Journalist

Eoin Hennekam

Related articles