European Media Partner

Digitalisering brengt veiligheid en gemak in huis

Een lampje aandoen zonder op te staan van de bank, op afstand de deur openen of een stopcontact uitschakelen als je niet zeker weet of je het strijkijzer wel hebt uitgezet. Met huisautomatisering is het allemaal mogelijk.

3 vragen aan Peter Vehent, Product manager Niko Home Control bij Niko


Hoe kan automatisering in huis bijdragen aan het woongenot?

“In een bestaande of nieuwbouwwoning is de klassieke elektrische installatie vaak vrij basic. Je hebt misschien een dimmer of elektrische rolluiken, maar je moet ze wel allemaal individueel bedienen. Voor je een bepaalde sfeer gecreëerd hebt, moet je dus allerlei verschillende handelingen uit gaan voeren. Met een automatiseringssysteem kan je met een druk op de knop, of zelfs met een stemcommando, tegelijkertijd een lampje aan doen, de rolluiken laten zakken en een muziekje opzetten. En als je vervolgens naar bed gaat, zet je alles net zo gemakkelijk in één druk weer uit.”


En hoe zit dat met de veiligheid?


“Het kan je huis eigenlijk op meerdere vlakken veiliger maken. Allereerst kan je met een videodeurbel bijvoorbeeld meteen zien wie er voor de deur staat en met hen spreken. Ten tweede kan je met een automatiseringssysteem ook indringers afschrikken. Als een bewegingsmelder aanslaat terwijl jij aangegeven hebt niet thuis te zijn, dan krijg je daarvan een berichtje op je telefoon en kan je handelen door een paniek routine te activeren die bijvoorbeeld bepaalde deuren af sluit, de lichten aandoet en de muziek hard laat afspelen. Dat zou een indringer kunnen afschrikken. Als laatste kan je er bijvoorbeeld ook brandgevaar mee afwenden. Stel je gaat van huis en je bedenkt je halverwege dat je het strijkijzer in het stopcontact hebt laten zitten. Dan kan je het stopcontact op afstand uitzetten, in plaats van terug te moeten rijden.”


Maar hangt je hele huis dan niet vol sensoren?


“Nee, dat hoeft zeker niet het geval te zijn. Je kunt namelijk gewoon je huidige schakelaars eenvoudig vervangen door een nieuwe, slimme schakelaar op de zelfde bedrading als de oude schakelaar. Je bestuurt het geheel met je smartphone of een centraal bedieningsscherm. En je kunt ook heel laagdrempelig beginnen met zulke oplossingen, bijvoorbeeld met alleen de rolluiken of een paar lampen. Van daaruit kan je steeds verder uitbreiden tot je uiteindelijk het voor jou optimale systeem bereikt hebt.”

Delen

Journalist

Related articles