European Media Partner

Digitale weerbaarheid is te complex voor de MKB’er

Cybercriminaliteit is een van de meest winstgevende criminele activiteiten van dit moment. “Het is ontzettend lucratief om aan de slechte kant te staan”, schetst Matthé Smit van Datto Inc. Niet alleen digitale veiligheid is van belang, ook digitale weerbaarheid. “Maak daarom gebruik van een vakkundige IT-dienstverlener”, adviseert hij. “Want de materie is enorm complex.” 

Elk bedrijf, of het nu een groot concern of een MKB-bedrijf betreft, is voor honderd procent afhankelijk van ICT en de meeste beveiligingen zijn zo lek als een mandje. “Aanvallers hebben het voor het kiezen. Meestal kijken ze naar de omzet en vragen daar een percentage van.” Vaak zijn het daarom grote concerns die worden getroffen. Maar ook bij MKB-bedrijven is het steeds vaker raak, weet Matthé Smit, senior director product management bij Datto Inc. Dit bedrijf belevert de IT-dienstverleners die op hun beurt de MKB’s beleveren. “Maak alsjeblieft gebruik van IT-dienstverleners”, adviseert Smit de MKB’ers. Te veel bedrijven kijken vooral welk product ze moeten aanschaffen voor hun cyber security. “Maar dat is slechts één onderdeel. Want zonder de juiste mensen en processen maakt het weinig uit welk product je aanschaft. Een organisatie goed beveiligen is enorm complex. Je moet alle systemen beheren, de organisatie begrijpen en weten hoe de werknemers daarmee om gaan.”


Digitale weerbaarheid

Het gaat niet zozeer om cyber security, maar om cyber resilience. Dus niet alleen om het voorkomen van een cyberaanval, maar om digitale weerbaarheid. “Als bedrijf moet je je erop instellen dat er iets gaat gebeuren.” Cyber security is het eerste onderdeel van het totale plan dat Datto adviseert. Tweede stap is incident response: het detecteren en kunnen reageren op cyber aanvallen. “Er zijn goede tools die een hack detecteren”, weet Smit. Derde onderdeel is business continuity. Daarbij gaat het erom het bedrijf na een cyber attack zo snel mogelijk, maar wel slim en veilig, op de rails te krijgen. “De aanvallers zijn echt niet gek”, voegt Smit toe. “Ze zitten weken, soms maanden in een systeem voordat ze aanvallen. Ze weten dus precies waar alle belangrijke data staan, en maken vaak alle backups onklaar zodat organisaties sneller zullen betalen om de data terug te krijgen.”


Backup

Belangrijke tool is dan ook een offline backup. Datto gebruikt een cloud recycle bin, zodat aanvallers nooit een backup kunnen verwijderen. Het klinkt gemakkelijker dan het lijkt, want welke data krijg je terug? Die van een uur geleden, of data van maanden oud? En hoe snel krijg je het complete sys

teem weer draaiende? Duurt het uren, dagen of weken? En wat kost het als het systeem een uur down is? Hoe maak je backups van je cloud omgevingen? Er is veel om over na te denken. “Maar voor een gemiddelde MKB’er is het ook ontzettend ingewikkeld”, zo schetst Smit nogmaals het belang van de IT-dienstverlener.

Delen

Journalist

Related articles