European Media Partner

“Digitale transformatie in je bedrijf? Het is aanhaken of afhaken!”

In een snel veranderende digitale wereld, kan je als bedrijf bijna niet achterblijven om mee te bewegen. “Maar”, zegt enterprise architect Jordy Dekker, “Digitalisering is geen doel op zich!”

Van bedrijfsapp tot chatfunctie en van een nieuwe tool om een conference call te houden tot het analyseren van online data om sales te optimaliseren. Het zijn stuk voor stuk digitale projecten waar een bedrijf zich mee kan bezighouden. Maar ook buiten de zakelijke dienstverlening is sprake van digitalisering en worden menselijke handelingen steeds vaker geautomatiseerd. “Je ziet het al veel in de logistieke wereld. Robots die een eenvoudige handeling uitvoeren in een fabriek, automatisch gestuurde heftrucks die pallets rondrijden of een cobot, een mini-robotje, die met een magazijnmedewerker meeloopt om te helpen bij het order picken.” 


Ook in de bancaire en overheidswereld is automatisering aan de orde van de dag. “In deze sectoren worden projecten vaak decentraal neergelegd, maar wel centraal aangestuurd. Het zijn bovendien sectoren die te maken hebben met snel veranderende wet- en regelgeving, maar ondertussen wel de burger of klant goed moeten blijven bedienen, wat het complex maakt.” Volgens Dekker kunnen organisaties er niet meer omheen. “Het is aanhaken of afhaken. Kijk naar de retail. Door de komst van webshops hebben fysieke winkels het moeilijk gekregen. Wanneer zij geen webshop ernaast hebben of op een andere manier meerwaarde bieden, redden ze het niet meer. Als je niet meedoet met innoveren houdt het gewoon op.”


Opmerkelijk is dat de snelheid van nieuwe projecten binnen een bedrijf een stuk hoger ligt dan dertig jaar geleden. “De veranderingen gaan snel, het probleem is dat het doorvoeren van deze veranderingen soms lastiger blijkt dan gedacht.” Dit komt volgens Dekker omdat bedrijven niet weten hoe ze in elkaar zitten en waar ze voor staan. “Vaak hebben organisaties geen idee en dat is een valkuil wanneer je wilt innoveren. Wat voor soort organisatie heb je? Hoe verlopen de interne processen? Hoe flexibel is je IT? Door dit soort vraagstukken eerst inzichtelijk te krijgen, krijg je een goed beeld hoe je onderneming functioneert en waar eventuele pijnpunten liggen. Ik vergelijk het wel eens met de anatomie van een mens en de wens om een betere versie van je zelf te kunnen maken en oneindig lang jong en gezond te kunnen blijven. Het bedrijf wil door digitalisering hetzelfde bereiken maar daarvoor moet je dus wel, net zoals bij anatomie, weten hoe alle ledematen eruitzien zodat je in samenhang kunt transformeren naar high-tech robotarmen.”  


Nog zo’n vuilkuil is digitaliseren om het digitaliseren. “Dat is, hoe gek het misschien in deze context klinkt, geen doel op zich. Het gaat om vragen zoals hoe kan ik bedrijfsprocessen optimaliseren? Hoe kan ik nieuwe verdienmodellen genereren? Het doel is om iets te verbeteren. Neem een onderneming zoals Albert Heijn. Ze bestaan ruim honderd jaar, maar weten precies wie ze zijn en gaan met hun tijd mee. Hun online bezorgservice was heel innoverend. Ze deden dit niet alleen omdat ze per se digitaal wilden gaan, maar omdat ze een nieuw verdienmodel wilden creëren. Een wezenlijk verschil.”


Een laatste tip om digitale transformatie tot een succes te maken is volgens Dekker om een online platform te gebruiken waar alle medewerkers in kunnen werken. “Creëer een centraal platform met gepersonaliseerde overzichten om je transformatie te ondersteunen. Hier kan informatie over bedrijfsvoering, IT en data centraal worden verzameld, door iedereen worden ingezien en worden hergebruikt. Groot voordeel is dat met zo’n platform het gat tussen bestuur en organisatie direct wordt gedicht omdat iedereen op dezelfde plek informatie kan delen. De kracht ligt in de huidige tijd vooral in informatie delen, innoveren en op een krachtige manier samenwerken. Als iedereen op z’n eigen eilandje blijft zitten, kom je in elk geval nergens.”

Delen

Journalist

Claudia Pietryga

Related articles