European Media Partner

Diabetes en mondgezondheid beïnvloeden elkaar

Een ontregelde bloedsuikerspiegel verhoogt het risico op een slechte mondgezondheid. Maar vice versa kan een slechte mondgezondheid ook leiden tot een ontregelde bloedsuikerspiegel en een hoger risico op complicaties van diabetes. Mensen met diabetes hebben anderhalf tot drie keer meer kans op het ontwikkelen van parodontitis, een ernstige vorm van tandvleesaandoening. Wereldwijd wordt vijftig procent van de volwassenen getroffen door een gevorderde tandvleesaandoening. Op 14 november is het Wereld Diabetes Dag. Nog altijd neemt het aantal mensen met diabetes over heel de wereld toe. Het doel van deze dag is om zoveel mogelijk aandacht en begrip te vragen voor diabetes.

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat er een wisselwerking is tussen diabetes en tandvleesaandoeningen, vooral in de ernstige vorm van tandvleesontstekingen (parodontitis). Tandvleesaandoeningen ontstaan wanneer de bacteriën in tandplak zich ophopen rondom het tandvlees en de tanden. Hierdoor kan het tandvlees irriteren met ontstekingen tot gevolg. Ook kan het zorgen voor bloedingen bij het tandenpoetsen, pijnlijk en opgezwollen tandvlees en een slechte adam veroorzaken. Diabetes en tandvleesaandoeningen hebben allebei een verband met een ontsteking. De systematische ontsteking bij parodontitis draagt bij aan de mate van ontsteking bij mensen met diabetes. 


Er zijn twee soorten tandvleesaandoeningen: gingivitis en parodontitis. De eerste is een milde tandvleesaandoening waarbij tandplakbacteriën zich ophopen boven op de tandvleesrand. Het tandvlees is ontstoken, gevoelig en kan bloeden bij het tandenpoetsen of bij het gebruik van een plastic tandenstoker, floss of rager. Parodontitis is de gevorderde tandvleesaandoening. Tandplakbacteriën verspreiden zich onder de tandvleesrand en zorgen voor een ernstige ontsteking. Het tandvlees raakt los van de tand en vormt geïnfecteerde ‘pockets’. Na verloop van tijd worden het tandvlees, de botten en het weefsel dat de tand ondersteunt aangetast. Doe je hier niets aan dan kan dit ervoor zorgen dat je de tand verliest. 


Zoals gezegd kunnen bacteriën in tandplak zich door het aangetaste tandvlees via de bloedbaan verspreiden naar de rest van het lichaam. De bacteriën in het lichaam zorgen vervolgens voor een immuunreactie waardoor de insulineresistentie wordt verhoogd, bloedsuikergehaltes ontregeld raken en de complicaties van diabetes verergeren. Diabetes veroorzaakt daarentegen een toename van pathogene bacteriën die ontstekingen in het tandvlees veroorzaken. Het is essentieel dat met name mensen met diabetes bewust zijn van het belang van goede mondverzorging. 


Het allerbelangrijkste is om de volgende symptomen in de gaten te houden: slechte adem, overgevoeligheid voor kou, bewegende of losstaande tanden, terugtrekkend tandvlees, tandverlies, bloeden of roodheid van het tandvlees, aanwezigheid van een abces in het tandvlees of ophoping van tandplak of tandsteen rondom de tanden. Wanneer je te maken hebt met één of meerdere symptomen dan is het belangrijk om actie te ondernemen. Doe je dit niet dan kan parodontitis ontstaan. Om dit te voorkomen is het belangrijk om regelmatig de tandarts te bezoeken en er een goede mondhygiëne op na te houden. En dat houdt in niet alleen twee keer per dag je tanden poetsen, maar ook het reinigen tussen de tanden met een tandenstoker, floss, of interdentale rager. En spoel je mond met een goed mondspoelmiddel om een beschermende laag op de tanden te vormen om zo bacteriën af te weren en de vorming van tandplak te voorkomen. 


Wanneer eenmaal de relatie is gelegd tussen diabetes en een tandvleesaandoening als parodontitis en hoe beiden het lichaam beïnvloeden, is mondverzorging logischerwijs de beste en meest gemakkelijke wijze om bij te dragen aan het onder controle houden van diabetes. Met het juiste materiaal in combinatie met de juiste techniek heb je alles voor handen om voor een goede mondgezondheid te zorgen. En controleer daarnaast goed de bloedsuikerwaarden en het diabetesmanagement voor een optimale gezondheid!


Delen

Journalist

Féline van der Linde

Related articles