European Media Partner

Deze subsidies zijn beschikbaar voor energiebesparende maatregelen

Zonnepanelen, isolatie, warmtepomp of cv-ketel, ze vallen allemaal onder energiebesparende maatregelen. De overheid wil energiebesparing stimuleren en heeft daarom allerlei subsidieregelingen in het leven geroepen. Maar welke is nou geschikt voor jouw woning?

Sinds het einde van de zomer van 2019 kunnen eigenaar-bewoners gebruik van maken van subsidie op isolatie. De subsidie wordt alleen verleend als er gekozen is voor minimaal 2 grote energiebesparende isolatiemaatregelen. Deze subsidie wordt verleend uit de ISDE-regeling. Voorheen kon je als woningeigenaar uit de ISDE-pot alleen subsidie ontvangen voor duurzame verwarming zoals een warmtepomp of zonneboiler, maar vanaf 2021 is er ook een deel beschikbaar gemaakt voor isolatie en aansluiting aan een warmtenet.


En hoe zit dat met duurzaam opgewekte stroom? Voor zonnepanelen is er momenteel helaas nog geen subsidie mogelijk, maar er zijn wel een aantal andere regelingen die het nemen van zonnepanelen financieel aantrekkelijk maken, zo is er belastingvoordeel mogelijk en kan je salderen.


Omdat zonnepanelen stroom opwekken die wordt teruggeleverd aan het net, ben je in de ogen van de Belastingdienst als het ware een ondernemer. Daarom kun je 21% terugkrijgen van de aanschaf- en installatiekosten. Daarnaast is er ook de mogelijkheid tot salderen. Kort gezegd is dat het wegstrepen van verbruikte netstroom tegen ongebruikte opgewekte stroom. In de praktijk betekent dit dat het net bijhoudt hoeveel stroom er wordt aangeleverd vanuit jouw zonnepanelen, vervolgens dit aantal kWh omzet in euro’s en dat bedrag aftrekt van je maandelijkse energierekening. In 2019 presenteerde de regering een voorstel waarin salderen jaarlijks wordt afgebouwd. Dit betekent dat er in de toekomst niet langer honderd procent van de teruggeleverde stroom afgestreept kan worden tegen het netstroomverbruik. Met ingang van 2023 zal dit percentage ieder jaar dalen. 


De Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE) is onder andere bedoeld om duurzame verwarming te financieren. Onder deze subsidie vallen maatregelen die zorgen voor warmte, in huis of bedrijfsruimte, die op een duurzame manier wordt opgewekt. Denk hierbij aan warmtepompen, zonneboilers en een aansluiting aan een warmtenet. Deze regeling is dezelfde die we zagen bij ‘subsidie op isolatie’. Zowel isolatie als duurzame verwarming worden uit deze pot gesubsidieerd. Daarnaast is er ook een combinatie te maken: om aanspraak te maken op subsidie voor isolatie moet je minimaal twee maatregelen uitvoeren die binnen de ISDE-regeling vallen. Dat kan dus ook een warmtepomp zijn. 


De overheid hoopt met deze subsidie woningeigenaren en bedrijven te stimuleren om over te gaan op duurzame warmte, om uiteindelijk Nederland volledig van het gas af te krijgen. Naast landelijke subsidies, bestaan er ook een hoop provinciale en regionale subsidies voor energiebesparende maatregelen, dus kijk ook zeker even wat er in jouw gemeente mogelijk is. 


Ondanks de vele subsidies en financiële voordelen, zal woningverduurzaming altijd een investering vergen. Voor woningeigenaren die zo’n investering niet van het eigen geld willen of kunnen betalen, zijn er een aantal financieringsopties mogelijk. Let wel op, want zo’n financiering is altijd in de vorm van een lening. Deze duurzame leningen hebben echter wel zeer gunstige voorwaarden. Zo gunstig dat de aflossing voor de lening in sommige gevallen lager ligt dan de besparing op energiekosten. Waardoor je er direct maandelijks op vooruit gaat. 


Het Warmtefonds en het Energiebespaarfonds zijn beide fondsen die leningen verstrekken voor isolatie, zonnepanelen en duurzame warmtebronnen. Een lening bedraagt maximaal €25.000 en loopt tot 20 jaar. Je betaalt de lening terug met de besparing op energiekosten.


Energiebesparende maatregelen vallen onder extra financieringsmogelijkheden binnen de hypotheek. Dat betekent dat het hypotheekbedrag hoger mag zijn dan de woningwaarde. Bij de meeste geldverstrekkers kun je tot 106% van de woningwaarde lenen.


Bijkomstig voordeel: veel banken willen woningeigenaren stimuleren om te kiezen voor woningverduurzaming. Daarom geven een aantal banken rentekorting bij een hoger energielabel. 

Delen

Journalist

Marjon Kruize

Related articles