European Media Partner

Deze kerst gaan we voor een vegetarisch diner

De feestdagen zijn in aantocht en dat betekent gezellig samen, in klein gezelschap dit jaar, urenlang tafelen met meerdere gangen en mooie wijnen. Of natuurlijk een avondje gourmetten met veel verschillende sausjes, stokbroodjes en natuurlijk mini biefstukjes. Vaak staat op deze dagen vlees of vis centraal, maar wat nou als je dit jaar eens wat minder vlees wilt consumeren?

We zien al een aantal jaar dat er steeds meer mensen zijn die minder vlees gaan eten. Vaak komt dit voort uit gezondheidsoverwegingen, liefde voor het milieu of aandacht voor dierenwelzijn. Vlees heeft namelijk een negatieve invloed op onze planeet. Voeding is verantwoordelijk voor 20 tot 35 procent van de uitstoot van alle broeikasgassen, stelt het Voedingscentrum. Meer dan de helft van die uitstoot komt van vlees en zuivel. Dat betekent dus dat wij als consument ons steentje bij kunnen dragen door te minderen met vlees. Als je 100 gram vlees minder eet per week, verlaag je je broeikasgassenuitstoot al met 7 tot 10 procent per week.


Chef-kok London Loy

Voor de gezondheid van de planeet en onszelf is het dus beter om wat minder vlees te eten, en dat kan ook tijdens de feestdagen. Maar waarom is het nog zo’n drempel veel Nederlanders?


“Mensen zijn nog altijd bang dat ze zonder vlees of vis geen lekkere maaltijd kunnen maken”, stelt chef-kok London Loy. Loy heeft als chef meer dan 20 jaar ervaring opgedaan bij verschillende keukens in Amsterdam. Zo was hij chef de partie in de keuken van La Rive onder de hoede van chef-kok Robert Kranenborg. Tegenwoordig is hij TV kok bij onder andere 24kitchen en Koffietijd. “Mensen zien vlees nog steeds als het hoofdbestanddeel van de maaltijd, maar dat is wel aan het veranderen. Bij de nieuwe generatie merk je al dat ze veel meer vegetarisch en veganistisch eten. Mijn zoon is bijvoorbeeld een echte flexitariër. Als ik twee weken geen vlees of vis kook vindt hij dat helemaal prima. Omdat ik zelf met meer groentes kook wennen mijn kinderen hier ook aan en zien ze in hoe lekker groenten kunnen zijn.”


Dat mensen dit vaak nog niet inzien kan volgens Loy ook liggen aan de bereiding. “Gewoon een gekookt spruitje vinden heel veel mensen niet zo lekker”, stelt hij. “Maar als je deze roostert op het gourmetstel met limoensap, zeezout, een pepertje en wat azijn dan heb je een spruitje waar je u tegen zegt. Dat is echt ontzettend lekker.”


Als je dit jaar voor een vegetarisch kerstdiner wilt gaan raadt Loy aan om een vegetarisch kookboek aan te schaffen of op internet op zoek te gaan naar mooie recepten. “Je kan eigenlijk niet meer zeggen dat je niet weet hoe je vegetarisch of veganistisch moet koken, want er zijn zoveel heerlijke recepten te vinden. Er zijn ontzettend veel prachtige vegetarische en veganistische gerechten uit allerlei verschillende landen. Als je een bepaalde keuken of een bepaald gerecht heel lekker vindt, dan kan je er donder op zeggen dat er ook een vegetarische variant van bestaat. Denk bijvoorbeeld aan een vegetarische lasagne of een vega wokschotel. Probeer dat gewoon eens uit. Er zijn zoveel mogelijkheden.”


Zeker bij een meergangen diner is het eenvoudig om een aantal gangen vegetarisch te maken. Denk bijvoorbeeld aan een lekkere bietencarpaccio. “Of bijvoorbeeld een bloemkoolsteak”, vertelt Loy. “Dat geeft datzelfde luxe gevoel als een mooi stuk vlees, maar dan vegetarisch.” Probeer bijvoorbeeld ook eens een ‘nut roast’ in plaats van de traditionele kalkoen, of serveer een bakplaat met allemaal langzaam gegaarde groenten.
En als je deze kerst dan toch weer gaat gourmetten, dan kan ook dat perfect vegetarisch. Zo’n 80 procent van de Nederlanders gourmet met de kerstdagen, zo bleek uit onderzoek van supermarkt Plus, en zeker dit jaar hebben we behoefte aan de gezelligheid van het gourmetstel. Vroeger was de vegetariër vooral aangewezen op het stokbrood en de sausjes, maar tegenwoordig zijn er ook enorm veel lekkere vegetarische opties voor het gourmetstel.


“Onlangs heb ik bijvoorbeeld tempehburgertjes voor op het gourmetstel gemaakt”, vertelt Loy. “Je snijdt mooie plakken van de tempeh, laat ze even marineren met sojasaus, knoflook en ui en bakt ze vervolgens op het gourmetstel. Je hebt dan wel het idee en de structuur van een burger, maar wel vegetarisch. Dat is ontzettend lekker en een stuk diervriendelijker.”


En dan zijn er natuurlijk ook nog de vleesvervangers die perfect op het gourmetstel gebakken kunnen worden. “Voor mensen die nog moeten wennen aan het idee van minder vlees zijn vervangers als een vegaburger of falafel vaak een goed opstapje”, stelt Loy. “Maar eigenlijk moet je het beestje gewoon bij de naam noemen. Een linzenburger bijvoorbeeld of een bloemkoolsteak. Dan benoem je het hoofdbestanddeel dat deze vervangers zo lekker maakt: de groenten.”


En je zit ook nog eens een stuk minder vol aan het eind van je diner wanneer je voor een vegetarische gourmet kiest. “Als ik veel vlees eet bij het gourmetten knap ik daarna bijna uit elkaar”, stelt Loy. “Na een vegetarisch diner ben je gewoon verzadigd en je hoeft je niet schuldig te voelen dat je zo veel hebt gegeten.”


Delen

Journalist

Marjon Kruize

Related articles