European Media Partner

Decentrale energieopwekking is nodig om klimaatdoelstellingen te halen

Om Nederland te verduurzamen is decentrale energieopwekking door middel van zonnepanelen en windenergie nodig. Een nieuwe manier om groene stroom te delen met andere burgers is coöperatief opwekken en het vervolgens lokaal afnemen.


In Nederland wekken burgers in een coöperatie aan de hand van gezamenlijke zonnepanelen en windenergie groene stroom op die inwoners uit de regio op hun beurt kunnen afnemen. André Dippell is directeur van om | nieuwe energie, al 4 jaar lang het duurzaamste collectief door de Consumentenbond, gevormd door energiecoöperaties: “De coöperaties ontstaan door burgers die hebben besloten de regio te verduurzamen en gezamenlijk energie op te wekken. Het is heel mooi om te zien dat zij het heft  in eigen hand willen nemen. Ze profiteren er zelf van, maar hun omgeving ook. We doen het wat dat betreft  met en voor elkaar.”


Inmiddels zijn er landelijk zo’n veertig coöperaties. Een voordeel van decentrale opwekking is dat het elektriciteitsnet ontlast wordt en er geen sprake is van energieverlies tijdens het transport, aangezien de energie op dezelfde plek wordt gebruikt. “Het is onze intentie om de energietransitie in Nederland op een andere manier te versnellen”, legt Dippell uit. “Een burgerinitiatief verenigd in een coöperatie hoeft , in tegenstelling tot reguliere leveranciers, geen winst te maken. Het verdiende geld wordt direct door ons geïnvesteerd in nieuwe duurzaamheidsprojecten en het verlagen van de energietarieven. Op die manier wordt groene energie voor iedereen bereikbaar.” 


Volgens Dippell heeft lokaal opgewekte energie de toekomst. “Het is inmiddels duidelijk dat we zonder decentrale opwek de klimaatdoelstellingen niet halen. Deelnemers dragen direct bij aan regioverduurzaming, stimuleren de lokale economie en sociale cohesie. En als afnemer kun je zien waar je energie vandaan komt. Want het is soms nog maar de vraag waar die vandaan komt. Soms wordt die via certificaten ingekocht of vanuit Rusland naar Nederland getransporteerd. Dat moet van ver komen en is lang niet altijd zo groen. Lokaal opwekken is wat dat betreft  een stuk duurzamer.” 

Delen

Journalist

Claudia Pietryga

Related articles